Heilig Boontje impressie

Een heilig boontje is iemand die zich braaf voordoet en zich daarop laat voorstaan. Het is wellicht een verbastering van het in de 18de eeuw voorkomende heilig bontje. Destijds werd een wees een bontje genoemd vanwege zijn bonte kleding (denk aan grauw). Bij een heilig bontje (een brave vrome wees) haperde wel eens iets aan zijn vroomheid, zodat toen de uitdrukking ook ironisch werd bedoeld.
Bij onze MVR heilig boontje maaltijd zie ik echter geen zich braaf voordoende mensen; nee ze zijn echt braaf, vooral de vijf vrouwelijke en één mannelijke initiatiefnemers. Met het heilig boontje wordt iets anders bedoeld: de volledige maaltijd (met boontjes?) op de heilige zondag, waarvan de Bennekomse kerkgenoten genieten.
Het is een bijzonder initiatief, waarvan ik met vele anderen volop kan genieten. Voor mij geldt dat ik dan een keer niet zelf hoef te koken en al etend gezellige gesprekken heb. Dit keer zat ik naast Jan Jeuken, die veel over zijn jeugd in het Limburgse Echt tijdens de oorlog verhaalde. Daarbij kwam ook de voor mij bekende potkachel met kolen ter sprake, die in zijn eentje het hele huis moest verwarmen, maar daartoe geenszins in staat was. Herinneringen die het contrast met de tijd van nu zo sterk tot uitdrukking brengen. Dat gold ook voor Tineke de Bakker, die aan de andere kant naast mij zat en vertelde over haar jeugd in Zeeuws Vlaanderen, waar Wilhelmina aan het eind van de oorlog terugkeerde in ons land.
Het bijzondere van onze geloofsgemeenschap is dat er bijna geen geboren Bennekommers deel van uit maken in de 50+ generatie en dat we uit alle delen van het land naar hier zijn getrokken. Dat schept naast het samen kerk zijn een extra band, die onze geloofsgemeenschap sterk maakt. Daar hoor ik graag bij en met mij vele anderen. Het heilig boontje past daar fraai bij en is daar een duidelijke expressie van!
Jan Wouters.

Alle info over Heilig Boontje is te lezen op de eigen pagina van het Heilig Boontje