Geroepen worden, een uitnodiging……Online vieringen op woensdagochtend

geschreven door: pastor Guido Dieteren

Zoals u ongetwijfeld heeft gelezen, heeft het pastoraal team moeten besluiten om op veel plekken in onze parochie voorlopig geen vieringen te houden. Dat is een begrijpelijke keuze in het licht van de landelijke lockdown en de lokale situatie. Maar het is geen gemakkelijke keuze. Want dat betekent dat we niet meer samen kunnen vieren en ook dat we elkaar nu (nog) minder kunnen ontmoeten. En precies dat missen we toch allemaal.
Deze zondag (24-01) zou ik in de Bernulphuskerk in Oosterbeek zijn voorgegaan. En naar aanleiding van het Evangelie van deze zondag zou ik daar dan hebben verteld over de leerlingen die door Jezus geroepen worden om Hem te volgen. Wat aan al die roepingsverhalen vooraf gaat, dat is de persoonlijke ontmoeting met de Heer. De leerlingen willen Jezus volgen, nadat ze Hem gezien en gehoord hebben. En dat is heel herkenbaar. Want wij mensen, wij worden juist geraakt wanneer we oog in oog met een medemens staan, wanneer we iemand waarlijk ontmoeten. Precies dat maakt deze tijd juist zo moeilijk: het gemis aan direct menselijk contact.
Veel mensen voelen zich in deze tijd alleen staan of zijn eenzaam. Voor hen is de kerk een belangrijk ontmoetingsmoment.
En aan de andere kant zijn daar de mensen, die juist nu opgezogen worden door alle drukte. Ik heb diepe bewondering voor al die ouders met kinderen, die werk-, thuis-, school- en privé-activiteiten moeten combineren. Er wordt heel wat van hen gevraagd om al die ballen in de lucht te houden. Voor hen kan de kerk dan een rustmoment in die zo drukke week zijn. Dat is nu helaas allemaal niet mogelijk. Maar, zoals ook het kabinet benadrukt, er komt een betere tijd, er is licht aan het einde van de tunnel. Laten we daaraan vasthouden en daarop vertrouwen.

En mocht u juist nu toch mee willen doen met een viering, dan kan dat. Want vanuit de geloofsgemeenschap Ede houd ik wekelijks een online Zoomviering. We kennen Zoom natuurlijk allemaal als een handig programma om in deze tijd te vergaderen of te overleggen. Maar wij gebruiken Zoom om met elkaar een viering te houden. En dat is een heel bijzondere ervaring! Uiteraard bent ook u uitgenodigd om deel te nemen aan deze vieringen. Omdat alles online gebeurt, kan dit heel gemakkelijk. De vieringen beginnen iedere woensdagochtend om 09.00 uur en ze duren maximaal 40 minuten. Wanneer u zich bij mij aanmeldt (guido.dieteren@casema.nl), ontvangt u iedere woensdagochtend via de email een uitnodiging met de benodigde Zoomlink. U bent van harte welkom om mee te doen!

pastor Guido Dieteren