Groen leven binnen handbereik – verslag

Lubos Houska – https://pixabay.com/photo-1212845/

Vanuit het jaarthema van de Z. Titus Brandsma parochie wordt jaarlijks in de vastentijd de actie “lopend vuur” georganiseerd. In een reeks aansluitende avonden verzorgt elke locatie een avond. Op 6 maart was het de beurt aan Bennekom, dat gevraagd was aandacht te geven aan “duurzaamheid”, een breed begrip, dat we hebben toegespitst op voedsel. Bijna dagelijks klinkt in elk huishouden de vraag: wat eten we vandaag? Wat hebben we nog in huis of moeten we nog naar de winkel? Allemaal heel gewoon. Maar waar we het zelden over hebben: waar komt ons voedsel vandaan? Daar weten we weinig van en maken ons er niet druk over. Of wel soms? Uitgaande van deze vragen hebben we samen met de oecumenische werkgroep Kerk, Milieu en Samenleving een avond voorbereid over voedsel met accent op voedsel uit eigen tuin, buurt en regio. Het programma van de avond was opgehangen aan de volgende vier onderwerpen.

Voedselbeleving door Anja de Roder (Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV))
Sinds vijf jaar loopt in het ZGV het project “On your request” of “Op uw verzoek”, een maaltijdservice
waarbij de patiënt kan eten wat hij wil en wanneer hij wil. Ook een bezoeker kan mee-eten. Bestellen kan tussen 7 en 18,15 uur. De maaltijd wordt vers gemaakt en binnen 45 minuten bezorgd. Dagelijks worden zo’n 1000 bestellingen verwerkt. De menukaart volgt de seizoenen en geeft aan welke producten eiwitrijk zijn. Eiwit is de belangrijkste voedingsstof voor herstel. “On your request” komt uit Amerika, waar het in een groot aantal ziekenhuizen al jaren wordt toegepast. Na vijf jaar ervaring met “On your request” is ZGV zeer tevreden over dit maaltijdservicesysteem. Patiënten eten meer en beter. Met het oog op duurzaamheid: er wordt ca. 30% minder voedsel weggegooid en er wordt in toenemende mate gestreefd voedsel uit de eigen regio te betrekken.

Groenten uit de regio door Vincent Mosch
Om de afstand tussen voedselproducent en –consument zo klein mogelijk te maken is Vincent Mosch in 2016 Eetvallei gestart, een digitaal platvorm waar consumenten streekproducten uit eigen regio kunnen bestellen, afhalen of laten bezorgen. Eetvallei is een digitale streekwinkel, die zich ten doel stelt zoveel als mogelijk biologische geteelde streekproducten makkelijk toegankelijk te maken voor de inwoners van de regio Foodvalley. De producten worden betrokken van een groeiend aantal producenten in de Gelderse Vallei en Betuwe. Het afzetgebied is nu nog voornamelijk Ede, Bennekom en Wageningen. Eetvallei werkt met vaste afhaalpunten en thuisbezorging.

Filmpje “Kinderen en voedsel” door Marieke Kok en Stef Gielen (St.Alexanderschool)
De film, gemaakt op de St. Alexanderschool, laat zien hoe juf Marieke en vier kinderen rond een tafel zitten waarop een breed assortiment aan groenten ligt uitgestald. Met gerichte vragen probeert de juf de kinderen te ontlokken wat ze van groenten weten. Welke soorten groenten liggen op tafel? Ruik en voel eens even. Welke groenten eet je thuis? Welke vind je lekker? Hoe groeit groente? Etc.

Schoolproject “Moestuinen” door Titia Stolk (Eben-Haëzerschool)
Door Titia Stolk en collega wordt enthousiast verteld over het moestuinieren door kinderen van groep 5 op de Eben-Haëzerschool. Dit gebeurt in het kader van het schoolmoestuinenproject van de gemeente Ede, dat nu in 2018 wordt uitgebreid naar 16 scholen in de gemeente. Veel kinderen kennen groenten alleen uit de supermarkt, vaak al gesneden en verpakt. Ze hebben geen idee van de herkomst van ons voedsel. De gemeente Ede vindt het belangrijk dat kinderen weten hoe voedsel wordt geproduceerd en dat ze gezond gaan eten. De gemeente zorgt voor kweekbakken, grond, zaden, gereedschap en lesmateriaal. De kinderen gaan aan de slag met zaaien, poten, water geven, wieden en oogsten tenslotte groente van het schoolplein. De scholen worden ondersteund door het Groene Wiel uit Wageningen dat de leerkrachten instrueert en de scholen begeleiding geeft.

Er hadden zich rond 50 mensen laten verleiden door het programma van deze avond. De voordrachten waren informatief, boeiden en werden enthousiast gebracht. Er was een levendige interactie met het publiek . Tijdens de pauze en na afloop was er een geanimeerde stemming rond de fair trade koffie, biologische appelsap en peren- en bessensapmix, biologische cake, Jacobsbrood, groentesalade en –hapjes.

Werkgroep Groen Leven
Truus Appelman, Klaas van der Meulen, Theo Jetten, Aad van Wijk, David Ketel