De hongerdoek in onze kerk

De Hongerdoek in onze kerk

Wellicht heeft u het op aswoensdag of de eerste zondagen van de 40-dagentijd in onze kerk zien hangen, de hongerdoek. Ook al zijn er geen vieringen nu, de hongerdoek blijft gewoon tot Goede Vrijdag hangen.

De thematiek van dit prachtige hongerdoek uit het jaar 2000 is juist nu, 20 jaar later, tijdens de corona-crisis onverminderd actueel. Bekijkt u de afbeelding eens goed. U wordt daarbij op weg geholpen door de uitgebreide beschrijving die u HIER in een pdf bestand vindt en kunt uitprinten.

Op de afbeelding zien we mensen lijden en dood ervaren, maar we zien ook hoop en vreugde. Hoe toepasselijk is dit nu in onze tijd waarin wij allemaal onzeker zijn en het leven van ons allemaal op zijn kop staat? We zien mensen dicht bij elkaar, wat nu bijna nergens meer kan. Maar we kunnen wel dicht bij elkaar zijn in gedachten, in aandacht en gebed, en in saamhorigheid. Heel treffend is de verbeelding van de Eeuwige. We kunnen ook nadenken of mediteren over de naam van de hongerdoek: Een jaar dat God behaagt – nieuw begin en bevrijding. Wat wil dat ons nu zeggen in deze turbulente tijd? Is het nu tijd voor inkeer? Hopelijk heeft u de tijd om nog veel meer waardevolle ontdekkingen te doen in deze rijke afbeelding.