Verslag kerkproeverij 2019

alle 4 groot zien? Klik en ze openen in Dropbox

Geloven met je hart

Op zondag 15 september vond in onze kerk de Kerkproeverij plaats. Vooraf was er veel publiciteit geweest onder het motto ‘ Wie neem jij mee naar de kerk?’. De bedoeling van de Kerkproeverij is om een ‘buitenstaander’ te laten ervaren hoe een viering in een kerk in z’n werk gaat en wat een viering met je doet. En het was een succes! Er waren veel mensen naar onze kerk gekomen die je doorgaans niet in de kerk tegenkomt.

(grotere foto zien? klik erop en foto opent in een nieuw venster)

Vóór de viering stonden Hans Lucassen en twee leden van de pastoraatsgroep, Gilles Ampt en Pieter Boers, bij de hoofdingang van onze kerk om iedereen welkom te heten. Gilles en Pieter deelden de liturgieboekjes ook uit. De titel van de viering was: “Geloven met je hart”. Het koor ARSIS opende met het lied ‘Huis van glas en steen’, en daarna heette Hans alle aanwezigen in onze kerk welkom en werd stilgestaan bij het overlijden van pater Hans Koenen. Hans Koenen was een inspiratie voor ons allen, met zijn wijsheid, zijn kennis van de bijbel, zijn voorbeeld tot zoeken naar verbondenheid, verbondenheid met jezelf, maar ook met de medemens. De openingstekst was ‘Verschil mag er zijn’: alle mensen zijn anders en verschillend van elkaar en dat mag er zijn. De Evangelielezing ging over de Goede Herder. Jezus vertelt hierin een gelijkenis: “Als iemand van u honderd schapen heeft waarvan er één verloren is geraakt, laat hij dan niet de negenennegentig andere in de woestijn achter om naar het verdwaalde dier op zoek te gaan, totdat hij het gevonden heeft?” In de overweging ging Hans Lucassen hier verder op in. Herder zijn, wat is dat? Een vriend van Hans zei: “schapen houden: begin er niet aan, je hebt er veel werk mee!” En daar zat ‘m de crux. Herder zijn is best moeilijk. Het gaat er om dat je je dienstbaar opstelt, verzorgend naar de schapen. Niet vasthouden aan dogma’s of strenge regels, maar de wetten en regels benutten ten dienste van. Werken vanuit je hart. Ook geloven doe je vanuit het hart. Niet vasthouden aan dogma’s, maar leven met liefde, verbondenheid, jezelf niet vooropplaatsen.

Na afloop van de viering was er koffie en thee achterin de kerk, met lekkere koekjes in de vorm van een hart, de leden van ARSIS hadden deze gebakken. Mensen die voor het eerst waren kregen een rondleiding door de kerk van Gilles Ampt. Ik sprak nog met een echtpaar dat ook voor het eerst op bezoek was. Zij waren van huis uit vrijzinnig. De vrouw: ‘al meer dan 25 jaar ben ik niet in de kerk geweest. Maar tijdens de overweging moest ik huilen. Zo mooi!’

Hans Wilmink

Er zijn vier impressie foto’s. Klik hier of op de foto’s.

(Opent in nieuw venster in Dropbox)