Terugblik Volkskerstzangavond 2023

klik op foto voor grotere weergave

Zondagavond 17 december 2023 was er in onze kerk de jaarlijks door de Raad van Kerken, Bennekom georganiseerde Volkskerstzangavond. Deze sfeervolle oecumenische volkskerstzangavond werd muzikaal begeleid door Het Ede’s Orkest (HEO) o.l.v.. Madeleine Boertje.

Het thema van de viering was: “Verlangen naar Vrede”. Er waren ruim 150 mensen aanwezig die meezongen op de fraaie klanken van Het Ede’s Orkest. Zij begonnen de avond met A Christmas festival, van Leroy Andeson, gevolgd door meerdere wel bekende kerstliederen als Komt allen tezamen.
Na het welkomstwoord door de voorzitter van de Raad van Kerken werd het gedicht Anzegem bij het aansteken van de kaarsen voorgelezen; gevolgd door gezang 137 en een gebed. Vervolgens werd het Evangelie Matth, 1: 20-23 “Jozefs droom” voorgelezen. Na Stille nacht, heilige nacht, in twee versies en het gedicht Mensen gevraagd van Coen Poort werd Midden in de winternacht gespeeld door het HEO en meegezongen door de aanwezigen. Er volgden daarna nog een aantal Evangelielezingen die steeds werden afgewisseld met verschillende bekende kerstliederen dat als een warm welkom op het aanstaande Kerstfeest en een Verlangen naar vrede werd ervaren.

Geheel in overeenstemming met dit thema “Verlangen naar Vrede” werd tegen het einde van de viering het woord gegeven aan een medewerker van Collect4freedom en een uit Oekraïne gevluchte jonge vrouw. Zij vertelde over haar traumatische ervaring in haar land in oorlog en haar vlucht, weg van al dat geweld, naar Nederland. De collecte na afloop van de viering was dan ook bestemd om haar en andere vluchtelingen uit Oekraïne en de daar achtergebleven bevolking te helpen en te voorzien van eerste levensbehoeften en andere noden. Daarna werden nog enkele kerstliederen gezongen waarna de avond afgesloten werd door Het Ede’s Orkest zoals die was begonnen met A Christmas festival, van Leroy Andeson.

Het was een mooi, sfeervol samenzijn. Niet alleen de Raad van kerken Bennekom, maar wij allen kunnen terugkijken op een zeer geslaagde en goed bezochte volkskerstzangavond.

Gerard Bolscher