Seniorenbijeenkomst verslag

seniorenbijeenkomst 2014-11

*Onderaan vindt u een verslag van een van de deelnemers en een link naar de foto’s.*

Het onderwerp van deze ochtend was eenzaamheid en verdriet. Liesbeth ter Elst heeft op deze morgen op een hele goede manier dit onderwerp ter sprake gebracht.

Van de 37 aanwezigen, die allen 80 jaar en ouder zijn, kwamen ook een aantal “tips” naar voren hoe om te gaan met oud zijn en eenzaamheid:

  • Oud worden zonder het te zijn is hét boek over hét onderwerp van de 21ste eeuw. Het belicht onze levensloop van alle kanten – van biologie en geneeskunde tot zorg en maatschappij. Geschreven door Rudi Westendorp
  • De stichting “VIER HET LEVEN”. Houdt u van theater, film of musea en is het voor u niet gemakkelijk een activiteit buiten de deur te ondernemen. Neem dan contact op met “Vier het Leven” 035-5245156 tussen 9 en 12.00 uur. Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen onder het motto: “samen uit, samen genieten” ‘De initiatiefnemers  koesteren de ambitie om alle ouderen in Nederland de kans te geven regelmatig samen met een vrijwilliger een avond uit te gaan! Met voldoende steun van fondsen, donateurs, bedrijven en gemeenten kan Vier het Leven dit mogelijk maken.’ Verder informatie op 4hetleven.nl of info@4hetleven.nl.
    Adres: Regentesselaan 20-26  1217 EG Hilversum. Els Mattijssen en Trees Wopereis hebben goede ervaringen hiermee.
  • Om meer mobiel te zijn: de Valice en de Regiotaxi
  • De Broekakker heeft verschillende activiteiten o.a. het koortje van Ans de Wit en Marijke Harmsen ook het gebruiken van een warme maaltijd is mogelijk.
  • Gymnastiek voor ouderen. Mien Verkerk weet er meer van.
  • Zelf initiatief nemen. Stap over de drempel om de ander te bellen voor koffiedrinken bij elkaar en kijk rond in je omgeving.

In deze ochtend die afgesloten werd met een heerlijke lunch (verzorgd door Guus Mosch, Agnes Gielink, Gerda Rijsemus en Marianne van Oostrum) zijn er al een aantal afspraken onderling gemaakt.
Marianne Thie, Brigit Kaptein, Mieke de Heij en Marian Bolscher

Verslag door Timo Harmsen:
Om half elf werden we door Marian Bolscher, Birgit Kaptein, Mieke de Heij en Marianne Thie welkom geheten met koffie, thee en een koekje. Daarna sprak Liesbeth ter Elst met ons over Eenzaamheid. Liesbeth ter Elst is geestelijke verzorgster en kennen we van haar voorgaan in onze zondagse vieringen, van tijd tot tijd.

Eenzaamheid, als een zwaar onderwerp werd het ons aangekondigd. Maar onze geesten waren nog lenig genoeg om er levendig mee om te gaan. Dit hoeft u niet te verbazen. Op onze leeftijd heeft ieder van ons zo zijn ervaring daarmee. Met die uit te spreken, waarbij Liesbeth ons goed op gang bracht met haar voorbeelden en gerichte vragen, hielpen we elkaar en luchtten we ons gemoed. Relatief velen van ons kennen de letterlijke eenzaamheid als een partner ons ontvallen is. Dan maakt het veel uit of je kinderen hebt of anderszins een grote  familie. Bijvoorbeeld als je de oudste bent van een gezin met tien kinderen die allemaal nog in leven zijn, of  de  jongste en enige overlevende. Maar mogelijk kennen we ook de emotionele eenzaamheid. Het gevoel er alleen voor te staan, zonder dat iemand je de hand reikt. Een praktische handreiking kregen we ook onder meer van Trees. De stichting Vier het Leven, die ouderen in een klein gezelschap begeleidt bij theaterbezoek en dergelijke, verzorgd van deur naar deur. Marian Bolscher zal in ons NieuwSblad daarover meer informatie verschaffen.

Aan het eind van het gesprek las Liesbeth het gedicht ‘Voetstappen in het zand’  “Ik droomde eens en zie/ik liep aan ‘t strand bij lage tij/ ik was daar niet alleen/ want ook de Heer liep aan mijn zij. U kunt het verder lezen op internet http://tinekederaat.blogspot.nl/2012/06/voetstappen-in-het-zand.html

Zoals gewoonlijk sloten we het samenzijn af met een lunch waarop de soep met balletjes, zoals onze moeders die maakten, een heerlijke nostalgische ervaring uitmaakt.

Dankbaar tot een gemeenschap te mogen behoren die dit mogelijk maakt.

Klik op de afbeelding hieronder om naar het fotoalbum te gaan (in Dropbox).

2014-11-dropbox-overzicht-m