Activiteitenkalender

Activiteiten Informatie

 • vr
  26
  dec
  2014

  Schola Catharina Bennekom

  11.00 uur

  RK Kerk Bennekom

  Op Tweede Kerstdag wordt er in de RK Maria Virgo Regina Kerk, Heelsumseweg 1 te Bennekom, om 11.00 uur ’s morgens een meditatief uur verzorgd door de Schola Catharina Bennekom. Tijdens dit meditatief uur worden er lezingen en gedichten gelezen  en de gezangen van de dagmis van Eerste Kerstdag gezongen. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

  Gregoriaanse zang is buitengewoon rustgevend en leent zich bij uitstek voor een meditatief uur. Even bijkomen na de hectiek van Eerste Kerstdag!

  De Schola Catharina is een vrouwenschola die in 1992 opgericht werd om, ongeveer eens per maand, een Gregoriaanse mis te verzorgen in de Utrechtse Catharinakathedraal. De activiteiten breidden zich echter al snel uit. Niet alleen zingt de Schola nu ook elders de Gregoriaanse zondagsmis, zij verleent inmiddels ook haar medewerking aan concerten, bezinningsdagen, huwelijksvieringen, zingt de requiem-gezangen, en Gregoriaanse vespers.

  De schola werkt volgens de huidige semiologische opvattingen, dat wil zeggen: in de interpretatie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de oudste 10e eeuwse handschriften (zoals die genoteerd staan in het Graduale Triplex, en in de stijl zoals die gehanteerd wordt door de Benedictijner monniken in Vaals (Limburg)). Hoorbaar is dat vooral in de grotere verschillen in notenwaarden. Verder worden zoveel mogelijk de oorspronkelijke solopassages ook door solisten ingevuld (introïtus-psalmodie, graduale-vers, alleluia-vers, communio-psalmodie).

  De Schola staat vanaf het begin onder leiding van Heleen Keller, die zich specialiseerde in de semiologie bij zr. Marie Louise Egbers. Sinds september 2010 heeft de schola twee afdelingen, een afdeling Amsterdam en een afdeling Bennekom, en er wordt op beide plaatsen gerepeteerd. De Schola is vernoemd naar de H. Catharina van Alexandrië, patrones van de kathedraal van Utrecht; 25 november wordt haar naamdag gevierd.

  Er is een deurcollecte ter bestrijding van de kosten. En ……… mocht u interesse hebben om mee te zingen ……… u kunt zich bij mij aanmelden.

  Janneke Postma. (janneke59postma@gmail.com)

  Nog meer info over Joseph Rheinberger