Inspiratie-avonden Chagall en Mozes

Marc Chagall (1887-1985) behoort tot de belangrijke beeldende kunstenaars van de vorige eeuw. Zijn kleurgebruik is erg bijzonder. Naast schilderijen heeft hij een groot aantal zwart/ wit- en kleurenlitho’s gemaakt. Een aanzienlijk deel van zijn werken is geïnspireerd door zijn joodse komaf en vooral zijn eigen visie op de verhalen van de Bijbel. Werken van Chagall zijn te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar een aantal litho’s van Chagall zijn ook in Bennekom te bewonderen.

Op 5 en 19 november zullen in de Maria Virgo Regina kerk Heelsumseweg 1 te Bennekom twee inspiratie-avonden gehouden worden over Chagall en Mozes. Op 5 november zal Ben Piepers spreken. Ben is theoloog en heeft zich verdiept in de kunst van Chagall, met name de inhoudelijke duiding van zijn werken.
Op 19 november zal Pieter Zuidema spreken. Pieter is directeur van het Chagall Research Centre in Amsterdam en is de grootste Chagall expert in Nederland.

Het programma voor beide avonden is:

vanaf 19:30 uur: Ontvangst met koffie/thee
20:00 uur Toneel
Muziek ( (Cello muziek/ Piano en dwarsfluit)
Presentatie over litho’s van Chagall en relatie tot Mozes
± 21:30 uur  Napraten onder genot van een drankje

De inspiratie-avond op 5 november zal gaan over de litho’s van Chagall en de boodschap van de Mozes.
Deze avond begint met een toneeluitvoering “En zo op de aarde” van André Malraux in bewerking van Machteld Vos de Wael, gevolgd door live muziek op cello door Maria Trinn. Vervolgens zal Ben Piepers vertellen over de litho’s van Marc Chagall en de betekenis van de Tien Woorden, die Mozes ontvangt op de berg Sinaï. Hij zal de oude woorden actualiseren in het licht van de toneeluitvoering.

De inspiratie-avond op 19 november zal gaan over Chagall en Mozes als boodschapper.
Net als op 5 november zal deze avond beginnen met een toneeluitvoering “De vuurwerkbom” van Machteld Vos de Wael, gevolgd door live muziek op piano en dwarsfluit door Conny van den Broek en Martine van Egdom. Dan zal Pieter Zuidema spreken over Mozes en Chagall als boodschappers van God, van waarden die groter zijn dan zij zelf. Naast voorwaarden om als boodschapper te functioneren is er aandacht voor het gouden kalf, de woede van Mozes, de tweede kans…. Tevens zal verbinding gemaakt worden met de toneeluitvoering.

De toegang is vrij.