Expositie De klokken van Chagall

Zondag 17 september is de officiële opening van de expositie “De Klokken van Chagall”.

  • Locatie: RK kerk Maria Virgo Regina aan de Heelsumseweg 1 in Bennekom.
  • Tijd: 13:30 uur.
  • Met muziek van Messiaen, door Mark Snitselaar (klarinet).
    U bent allen van harte welkom.
  • De expositite is van 17 september t/m 15 oktober op zondag, woensdag t/m vrijdag van 14:00 -17:00 uur.
  • Vrij entree.

De Klokken van Chagall:
Zestig jaar geleden trokken drie jonge kunstenaars met zeven lithostenen in een Lelijke Eend naar Zuid Frankrijk. De drie kunstenaars heetten Joop Beljon, Pieter Brattinga en Ed van der Elsken. Brattinga had een stoutmoedig plan: hij verzocht Marc Chagall hoogstpersoonlijk om een nieuwe klok te tekenen. En jawel, de meester stemde toe!
Een gewaagde bedoening, maar Chagall tekende inderdaad een klok op een van die stenen. Dat werd de litho ‚Les Pendules’.
Zestig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik. En wel in de vorm van een reizende expositie. En keert de litho terug naar Nederland.

„Ik ken geen andere schilder die de tijdsbeleving als onderwerp oppakt in zijn werk. Kijk, in het Europese denken − dat weer geworteld is in het oude Griekse en Joodse denken − leeft de veronderstelling dat de tijd er altijd al is geweest, maar ooit ophoudt. Denk aan een term als ‚eindtijd’. En volgens mij probeert Chagall met al die zwevende staartklokken de reis naar die ‚oneindigheid’ vorm te geven.“, aldus het Chagall Research Centre Wuyt.

Naar het laatste MVR60 nieuws