Activiteitenkalender

Activiteiten Informatie

 • za
  04
  mei
  2024

  Theatervoorstelling Titus Brandsma, held of heilige

  15:00 - 17:00 uur

  Ontmoetingshuis Veenendaal Oost, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

  Wat bezielde Titus Brandsma om niet te buigen voor de naziterreur? Een houding die uiteindelijk leidde tot zijn dood. Dat is te horen en te zien in de theatrale en poëtische voorstelling over het leven van Titus Brandsma. Gespeeld door Peter Vermaat op een bijzondere datum: 4 mei.

  Over de voorstelling
  In zijn theatervoorstelling met levensgrote poppen vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van Titus Brandsma. In 1881 geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward), werd hij in 1942 te Dachau met een injectie om het leven gebracht. Het is het verhaal van een kwetsbaar mens die overeind bleef te midden van het oorlogsgeweld. De geschiedenis van een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor mensen in crisissituaties. De kroniek van een geleerde die journalisten motiveerde niet te buigen voor de naziterreur. Deze houding leidde tot zijn dood, maar is inspirerend tot op de dag van vandaag. In een voorstelling van een kleine twee uur (met pauze) vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van deze religieus bewogen man. In deze voorstelling visualiseert hij zijn verhaal met karakteristieke poppen en objecten.

  Over Titus Brandsma
  Titus werd in 1881 als Anno Sjoerd geboren. Als elfjarige jongen ging hij naar het kleinseminarie van de franciscanen om zich vervolgens aan te sluiten bij de karmelieten. Daar nam hij de kloosternaam Titus aan. Na zijn priesterwijding studeerde hij in Rome, promoveerde in de wijsbegeerte en werd uiteindelijk hoogleraar in Nijmegen. Toen Nederland werd bezet door de Duitsers, kwam Titus Brandsma met hen in conflict. De directe aanleiding tot zijn arrestatie was zijn actie om de dagbladen te bewegen geen artikelen en advertenties van de N.S.B. op te nemen. Acht weken zat hij in een cel in Scheveningen om na wat omzwervingen uiteindelijk in 1942 te sterven in Dachau.

  Over Peter Vermaat
  Peter Vermaat is theatermaker, spokenwordartiest, dichter en verteller met poppen en maskers. Hij vertelt poëtische verhalen met een biografisch of sprookjesachtig karakter voor volwassenen. In zijn theatrale vertellingen visualiseert hij zijn verhalen met karakteristieke (vaak levensgrote) poppen en objecten. Hij wordt gefascineerd door de grote vragen en de kleine verhalen in het menselijk bestaan. Op zijn manier geeft hij daar vorm aan in zijn theater.

  Zaterdag 4 mei 2024 – aanvang 15.00 uur, zaal open: 14.30 uur.
  Info en kaarten à € 10,00 incl. consumptie: www.ontmoetingshuis.nl/activiteiten
  Locatie: Ontmoetingshuis Veenendaal Oost, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

  zie ook: https://ontmoetingshuis.nl/events/event/4-mei-voorstelling-titus-brandsma-held-of-heilige-door-peter-vermaat/