Terugblik Studiedag Gregoriaans 18 mei

Arnoud Heering gaf op de zaterdagochtend 18 mei 2024 de 20 aanwezigen een inkijk in de historie van het Gregoriaans. In twee uur behandelde Arnoud de geschiedenis van het Gregoriaans, één uur per duizend jaar, dus de sokken er in gezet. De Gregoriaanse gezangen komen voort uit een orale traditie die teruggaat tot de Grieks / Romeinse tijd. Paus Gregorius bracht tijdens zijn leven (hij overleed in 604 A.D.) orde in de kerkgezangen. Hij was een diplomaat en een goede manager in zijn tijd. Om hem te eren heeft iemand hem twee eeuwen na zijn dood willen eren door de éénstemmige Latijnse gezangen naar hem te vernoemen. Gregorius was zelf niet muzikaal. Hij raadde mensen die een podium zochten, af in de kerk te komen zingen. In de kerk moet je bidden, volgens paus Gregorius.
Belangrijk bij het Gregoriaans zingen is volgens Arnoud, de koordirigent van onze Schola Bennekom, de eenstemmigheid van de gezangen. Eenstemmige zang betekent dat ongeacht de grootte van het koor, er één stem moet klinken. Tijdens de repetities van de Schola wordt gewerkt aan koorklank, uitspraak, tempo en toon. Het Gregoriaans zingen geeft een plechtige stemming, waarbij het Latijn een hele mooie, welluidende taal is. Het gaat te ver om de gehele geschiedenis van het Gregoriaans zingen in dit stukje weer te geven. Voor diegenen die belangstelling hebben voor het Gregoriaans: in het najaar komt er een herkansing. Wij gaan dan Arnoud weer uitnodigen om weer te spreken over het Gregoriaans zingen, wellicht dan ook met een inleiding op het zingen zelf.
Het ziet ernaar uit dat het er niet van zal komen dat de Schola in 2024 nog een keer zal zingen tijdens een zondagsdienst. Het valt niet meer in te passen in het rooster van vieringen. Voor het seizoen 2025 ligt het in de bedoeling dat de Schola Bennekom drie keer zingt tijdens zondagdiensten. Iedereen een fijne zomer toegewenst!

Schola Bennekom, Frans Kleipool