Verslag Kerkproeverij 2018

Op zondag 16 september deed onze MVR-geloofsgemeenschap voor het eerst mee aan de landelijke actie Kerkproeverij. Een actie bedoeld om mensen die niet (meer) naar de kerk gaan sfeer te laten proeven in de kerk van vrienden of bekenden, al dan niet na een persoonlijke uitnodiging.
Er ging een grondige voorbereiding vooraf aan de Kerkproeverij. Locatieraad en PR-groep zochten samen met de andere Bennekomse kerken de publiciteit en er kwam een banner aan de gevel van de kerk. Er werd een plattegrond met uitleg gemaakt van ons kerkgebouw en er werd hard gewerkt aan een nieuwe folder over onze MVR-gemeenschap. Door pastor Hans Lucassen en de liturgiegroep van Arsis werd een laagdrempelige viering voorbereid, waarin iedereen zich welkom zou kunnen voelen. Zelfs over het koffiedrinken werd nagedacht: de koffiekopjes stonden klaar achterin de kerk, om het mensen makkelijk te maken nog even te blijven na de viering.

Open deuren
Op de dag zelf stonden de grote deuren van de kerk open en werd ieder die daardoor binnen kwam van harte welkom geheten. Toch wel spannend: zouden er gasten komen en wat zouden ze van de viering vinden?
Gelukkig had een aantal parochianen daadwerkelijk iemand uitgenodigd om naar de viering te komen. Er waren diverse gasten en de kerk was goed gevuld. Het werd een mooie viering, met als thema ‘Geloven moet je doen’. Iedereen die dat wilde kon mee doen: meezingen met de liederen (met noten vermeld in het boekje), meebidden en ook meedelen in de Agapè, het vriendenmaal. En natuurlijk was er de prachtige overweging van Hans Lucassen om naar te luisteren.
Na de viering, tijdens de koffie, werd duidelijk dat de gasten aangenaam verrast waren door de viering. Eén van hen vertelde ontroerd te zijn door de lichtheid en de warmte van de viering; ze ervoer deze ochtend als een moment voor zichzelf en was vooral geraakt door de teksten van de liederen, zo anders dan vroeger toen ze nog wel naar de kerk ging. Ze omschreef de viering als een ‘verwarming van de ziel’.

Een vervolg?
De positieve reacties zijn een goede reden om volgend jaar opnieuw mee te doen aan de Kerkproeverij. Maar we hoeven niet te wachten tot volgend jaar: we kunnen ook door het jaar heen af en toe iemand uitnodigen voor een viering in onze kerk!
Namens de PR-groep, Rita van Doesum-Karsten.