Verslagen 2021-2022

Verslagen van de bijeenkomsten van het jaar 2021-2022:


Wat er gebeurde:

Wij wensen iedereen een mooie zomer toe en zien U graag weer op de openingsavond in september.
Namens het KVG, Inge Wijngaard

Maandag 9 mei 2022 – Slotavond met voorstelling ‘het Apenstaartje’

Op maandag 9 mei was onze slotavond. Deze werd verzorgd door “het Apenstaartje”. De heer André Verhagen had verschillende thema’s voor ons in petto, namelijk: Muziek uit de koffer, Oud sprookje opnieuw verteld (het sprookje van Piggelmee), en muziek. Poppen hebben Andre over de hele wereld gebracht met workshops voor poppenspel. Voor kinderen in o.a. Oeganda, Kenia, Nepal en Thailand is hij opgetreden. Hij maakt ook poppen met materialen die je ter plekke tegenkomt. Zijn eerste pop was een Surinaamse handpop; die is nu ongeveer 35 jaar oud. Andre had ook een super leuk optreden als frater met een gitaar en er was een prachtig schimmenspel. Verder trad hij op met zijn accordeon. Kortom een hele gezellige afsluiting van ons KVG jaar.

Woensdag 13 april 2022 – verrassing

Op woensdag 13 april was er voor onze leden een lunch georganiseerd bij de Panorama hoeve. Het was nog best mooi weer en daardoor konden wij heerlijk koffie drinken buiten op het terras. De pannenkoeken hebben wij binnen gegeten in de kleine zaal. Het was heel gezellig.

Maandag 4 april 2022 – Lezing over Byzantijnse kerk

Helaas niet doorgegaan * komt geen andere lezing * komt volgend jaar in programma.

Woensdag in maart 2022 – Koffieochtend

* dit voorjaar nog even niet *

Maandag 7 maart 2022 – Lezing over Reddingshonden

Op 7 maart hadden wij Jos en Nel Bakker en hun hond Pien op bezoek. Zij zijn van het RHWW Duiven. Pien is hun huishond maar is ook een getrainde reddingshond. Ze is 6 jaar oud. Het ras is de Oud-Duitse herder. De RHWW is ontstaan in 1980. 1989 werd het een vereniging en hun eerste inzet was 1991. In 1999 is hun website in bedrijf genomen www.reddingshonden.nl. In 2001 is het omgezet tot een stichting en in 2005 werd hun nieuwe clubgebouw geopend. De RHWW is al 30 jaar actief met onbetaalde vrijwilligers. Ze moeten alles zelf kopen, het is een non-profit organisatie. Al het materieel word verkregen door giften en sponsoren. Er zijn nu 35 inzetbare honden en 6 honden zijn nog in opleiding. Ze hebben ook ondersteuningsteams hierin zitten bijv. voormalige commando’s die helpen met gespecialiseerde dingen. Ze speuren mensen met dementie op, helpen vermiste personen opsporen in bossen, woonwijken, in het puin en op het water. Als de reddingshond iemand vindt, gaat hij blaffen net zo lang totdat zijn begeleider er is. Het was een zeer interessante avond. Inge heeft dit keer niet de spreker maar Pien de hond een aardigheidje gegeven als dank voor deze avond.

Maandag 7 februari 2022 – Lezing over voeding voor ouderen

Op 7 februari heeft de heer Haarsma een lezing gehouden over voeding en gewichtsbeheersing. De heer Haarsma heeft zelf een praktijk over Voeding en Gewichtsbeheersing, geeft les en in het verleden was hij drogist. Naar mate mensen ouder worden neemt de botmassa en spiermassa af en is vaker sprake van een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Ook is er vaak sprake van verminderde energiebehoefte, waardoor men minder eet. In de lezing kwamen de voedingsstoffen aan bod. Koolhydraten, vetten en eiwitten en in welke producten deze stoffen zitten. Tevens de invloed van vetten op je cholesterol en de invloed van de overgang hierop. Over vitamines gaf hij de tip dat je daarvan nooit de dure merken hoeft te kopen, huismerken zijn ook goed. De B en C vitamines lossen op in water en A,D,E,K lossen op in ons vet. Wij moeten toch zeker 1,7 liter water per dag drinken anders gaat de nierfunctie afnemen. En op de vraag van Inge hoe wij gezond oud kunnen worden, het volgende antwoord met een glimlach: alcohol 1 glas maximaal per dag, gezonde voeding, niet roken, en een half uur per dag bewegen.
Hierna overhandigde Inge aan de heer Haarsma een fles rode wijn als dank voor de informatieve avond.

Maandag 3 januari 2022 – Nieuwjaarsmiddag lezing Engelen

Helaas, deze bijeenkomst is geannuleerd.

 

Afgelopen december heeft U een chocoladeletter met gedicht van de Sint in de bus gevonden en rond de kerst een prachtige kaart met hyacint bol. Wij hopen dat U er van heeft kunnen genieten.
De kerstkaart was van wijk 3, gemaakt door Toos Teunissen met hulp van Leny Schlepers. Wij hebben diverse leuke reacties ontvangen en ik wil de dames namens het bestuur en alle leden nogmaals heel erg bedanken voor het vele werk.
De Hyacint bol was van het bestuur, zodat U tijdens de winter met al zijn donkere dagen toch een stukje vrolijkheid in huis heeft.

2022

Het bestuur van KVG wenst jullie allen alvast een zalig Kerstmis
en een zeer gezegend Nieuwjaar toe.

Maandag 20 december 2021 – Kerstbijeenkomst

Helaas, deze bijeenkomst is geannuleerd.

Maandag 6 december 2021 – Lezing over Taiwan

De lezing van 6 december over de reis naar Taiwan hebben we helaas vanwege de aangescherpte Coronaregels niet door laten gaan. Daarvoor in de plaats heeft iedereen van Sint en zijn Pieten een verrassing op de deurmat gevonden.

Woensdag 17 november 2021 – Wijkleidstersoverleg

Deze is wegens de aangescherpte C-regels niet doorgegaan.

Maandag 8 november 2021 – Lezing Onderwijs toen en nu

Gelukkig kon de lezing “Onderwijs, vroeger en nu” van de heer G.R. Leijsen doorgaan. De heer Leijsen is zelf onderwijzer geweest o.a. in Bunschoten-Spakenburg en is nu gepensioneerd. Hij nam ons mee door de geschiedenis van het katholieke onderwijs. Voor 1800 zat de school in de kerk. In Bennekom bijvoorbeeld, was de school gevestigd in de Oude Alexanderkerk in een ruimte onder de toren. Ook vertelde hij over de oprichting van de verschillende scholen in Bennekom. Hij liet oude foto’s van deze scholen zien en vertelde wanneer ze waren opgericht en wat voor soort onderwijs er gegeven werd. Op 31 augustus 1962 werd de voorlopige Alexanderschool in de parochiezaal geopend en in 1963 werd de Alexanderschool aan de Acacialaan geopend.

Dhr. Leijsen had ook verschillende gebruiksvoorwerpen bij zich:
Een pechvogel
Dit is een linnen duif, gevuld met paardenhaar. Als een kind stout was of bijvoorbeeld niet oplette, werd de pechvogel door de meester naar het kind gegooid. Hij of zij moest deze daarna terugbrengen en kreeg dan een paar flinke tikken op de hand.
Een ezelsbord
Dat was een houten bord met een ezel erop getekend. Dat was voor ‘domme’ kinderen. Als je iets doms had gedaan, werd je gestraft door met dit ezelsbord voor de klas te moeten staan.
Een houten schooltas
Hierin bewaarde de leerling schrijfgerei, zoals lei en griffel, papier en ganzenveer, later kroontjespen. De schooltas werd niet mee naar huis genomen, maar was bedoeld als opbergkastje op school.

De heer Leijsen vertelde over de Ot en Sien boeken en over het driemanschap Jan Ligthart [pedagoog], Cornelis Jetses [tekenaar] en Rieks Scheepstra [schrijver en onderwijzer]. Er was ook een Indische versie van Ot en Sien uitgegeven. En de Hoogeveense leesplank.
Deze bestaat uit een plankje met één of meer richels waarop de letters van het woord dat boven de richel is afgebeeld gelegd kunnen worden, het bekende aap-noot-mies. Vrijwel alle gewone Nederlandse medeklinkers, klinkers en tweeklanken komen erin voor, behalve de tweeklanken au en ou. Ook daarvan is een Indonesische uitgave. Niet alleen kinderen in Nederland leerden hiermee lezen, maar ook die in Suriname, Zuid-Afrika en het voormalige Nederlands-Indië.
Verder vertelde hij over het katholieke onderwijs en hij had verschillende mooie schoolplaten bij zich. Hij nam ons ook mee naar het heden, naar de nieuwe methodes van het lesgeven nu en waar nu allemaal op gelet wordt met het leerlingen volgsysteem.
Kortom een zeer geslaagde avond.
Op onze website www.kvgbennekom.nl (bij Foto’s) staan een paar foto’s van de avond.

Maandag 4 oktober 2021 – 100 jaar Melania & 50 jaar KVG-Melania

De avond werd gevuld door presentaties en verhalen van Ceciel Bruin, Truus Appelman en Marian Bolscher. Ieder had haar eigen verhaal over de tijd dat zij voor Melania actief waren of nog steeds zijn. Verder waren er ook spullen te bekijken uit het Melania archief.
Ceciel Bruin vertelde over de geschiedenis van Melania. Ze had de 100 jaar die Melania bestaat in 5 jaarblokken verdeeld en bij ieder jaarblok vertelde ze over de ontwikkeling van Melania en een vrouw die veel voor Melania betekende in dat tijdvak. Truus vertelde over haar jeugd en dat de katholieke opvoeding haar gemotiveerd hebben om opleidingen te volgen en actief te worden binnen organisaties waaronder Melania. Zij vertelde ons over 50 jaar KVG Melania en de projecten van toen.
Marian stelde ons 3 projecten voor die waren geselecteerd voor het komende jaar om door ons KVG financieel te steunen. Na de pauze waren de meeste stemmen voor het 3e project (de druppelirrigatie voor de droge grond in Kenia).

klik op foto voor grotere versie (opent in nieuw venster)

Aan het eind van de avond werd door Marlise, onze penningmeester, een cheque overhandigd namens ons KVG aan Marian voor het gekozen Melania project ter waarde van € 148,- (100 euro + 2 euro voor ieder aanwezig lid.

Ceciel bedankte ons KVG leden voor onze warme betrokkenheid en steun.

Hieronder de presentatie van Ceciel Bruin (pdf bestand):
Hieronder de presentatie van Truus Appelman (pdf bestand):

 

Maandag 13 september 2021 – Openingsavond

Beste dames,

Het nieuwe seizoen is begonnen. Op 13 september hadden wij onze openingsviering met als thema “Licht en barmhartigheid”. Mevrouw Ria van den Burg ging daarin voor. Zij is lid van de Vrije Evangelische gemeente en BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). De lezing was uit Filippenzen (vers 1 t/m 18) en aansluitend had Ria een mooie overweging. Als U die na wilt lezen kan dat natuurlijk hier op onze website.

Tijdens de openingsviering hebben wij onze overleden leden herdacht en de kaars voor hen aangestoken aan het licht. Marlise Peters en Wendy Beukema verzorgden de muziek en zang. De collecte was voor het vaste goede doel van het KVG, namelijk Melania.Ria van den Burg sloot de openingsviering af met een mooie wegzending;

De zegen van St. Patrick:

De Heer zij voor u, om u de juiste weg te wijzen.
De Heer zij naast u, om u in de armen te sluiten en te beschermen tegen gevaren van links en rechts.
De Heer zij achter u, om u te bewaren voor gemene aanvallen van anderen.
De Heer zij onder u, om u op te vangen als u dreigt te vallen
De Heer zij in u, om u te troosten als u verdrietig bent.
De Heer zij om u heen, om u te verdedigen als mensen over u heen vallen.
De Heer zij boven u, om u te zegenen.
Moge God zich over u ontfermen. Nu en altijd.

Aansluitend aan de openingsviering hadden wij de ALV. Onze dames zijn verrast met een klein gebakje om toch een beetje te vieren dat wij in het nieuwe jaar onze lezingen door kunnen laten gaan. Onze notulen zijn op een kleine aanpassing goedgekeurd. De kascommissie heeft de financiën gecontroleerd en goed bevonden. De contributie zal ook dit jaar hetzelfde blijven. Bij de mededelingen heeft Marian Bolscher een korte toelichting gegeven over de KVG bijeenkomst van 4 oktober over 100 jaar Melania en 50 jaar KVG-Melania en wat er die avond nog meer verwacht kan worden.
Onze jubilarissen zijn gehuldigd: Truus Appelman 50 jaar, Marianne van Oostrum 40 jaar, Toos Teunissen 25 jaar en Anneke Meijering 25 jaar lid. Bij Anneke zijn we later op bezoek geweest want zij was verhinderd om aanwezig te zijn.
Verder hebben wij afscheid genomen van twee van onze trouwe bestuursleden. Lia Fintelman was al sinds 2006 lid van ons bestuur. Daarnaast organiseert Lia de koffieochtenden met Toos en deed samen met Marian en Toos de creatieve middagen.
Agnes Gieling was vanaf 2009 lid van het bestuur. Zij wist altijd aan te geven of er bijzondere huwelijken, verjaardagen van onze leden enz. waren en zij is jarenlang de Wijkcoördinator van het KVG geweest. Ze was ook altijd de vraagbaak als wij iets niet wisten. Beide dames gaan wij ontzettend missen in het bestuur. Gelukkig blijven ze beiden actief in de Wel en Wee groep. Het bestuur heeft op een zonnige middag afscheid genomen van Lia, Agnes en Gea (wat vorig jaar niet mogelijk was wegens Coronaregels) en ze getrakteerd op een gezellige middag met koffie/thee en lekkers en als afsluiting een heerlijke Indische maaltijd.

Binnen het bestuur hebben we wat geschoven met de functies. Ria Roelofs wordt voorzitter van de Wel en Wee groep, Henny de Nijs is naast vice voorzitter ook onze secretaris geworden.
Als afsluiting van de vergadering hebben wij samen nog een glaasje wijn gedronken en getoost op een prachtig KVG jaar.