Melania

Voor de update december 2020, even naar beneden scrollen.


Stichting Melania Ontwikkelingssamenwerking streeft naar een beter bestaan voor vrouwen in ontwikkelingslanden, en de gemeenschap waarin zij wonen. Daarom financiert Melania al bijna 100 jaar kleinschalige projecten van vrouwengroepen in Afrika, Azië en Latijns Amerika. In Nederland werkt Melania met een community van maatschappelijk betrokken vrouwen die zich op vrijwillige basis inzetten om de projecten mogelijk te maken. Melania bestaat voor en door sterke vrouwen.

Door het landelijke bestuur van Melania wordt hard gewerkt om sponsorgelden binnen te krijgen, onder andere via KVG Bennekom en Wageningen.
De werkgroep Melania Bennekom bestaat uit de volgende leden: Marian Hulsbosch, Leny Schlepers, Jaapje Nooij en Marian Bolscher.
Marian Bolscher en Marianne Albers uit Wageningen hebben zitting in de Regiowerkgroep Zuid West Veluwe.

  • Vanuit het KVG bestuur wordt er jaarlijks 1 euro per KVG lid gedoneerd en tijdens de viering bij de start van het KVG seizoen wordt er altijd gecollecteerd voor Melania.

Wij hebben, in overleg met Marianne Albers (KVG Wageningen) en Ceciel Bruin (bestuurslid van het landelijk Melania) een nieuw project geadopteerd. In de openingsviering/avond hoorde u hier meer van en kunt u hieronder de voordracht van Ceciel Bruin lezen:

Melania bakstenen-project voor Bennekom-Wageningen

Dank jullie wel, leden van KVG Bennekom, dat jullie Stichting Melania in deze collecte willen steunen.
Ik ben Ceciel Bruin en zit sinds twee jaar in het landelijk bestuur van Melania en heb mogen ervaren wat de projecten doen. En dat is indrukwekkend. Ik vertel jullie graag over de effecten van Melania projecten en over jullie nieuwe project in Oeganda.

‘Voor en door sterke vrouwen’ dat is het motto van Melania ontwikkelingsorganisatie. We zijn helemaal gericht op vrouwen, dat wil zeggen vrouwen daar in de projecten en vrouwen hier die de projecten steunen. En de verbinding die gelegd wordt tussen vrouwen daar en hier. Dat laatste zorgt voor wederzijds begrip, en erkenning dat we als vrouwen in Bennekom en in Oeganda in ons leven tegen vergelijkbare problemen aanlopen en dat we vergelijkbare daadkracht tonen om onze problemen op te lossen. Dat is eigenlijk precies hetzelfde.

Het verschil is onze financiële draagkracht. Daarom vragen we vrouwen in Nederland om een financieel zetje voor de vrouwen daar. Dat doet Melania volgend jaar al 100 jaar, en dat doet KVG Bennekom dit jaar al 61 jaar. Geweldig!

Samen met KVG Wageningen hebben jullie onlangs een nieuw Melaniaproject uitgezocht. Het is een project in Oeganda en het heet: Bakstenen bakken. Het project wordt uitgevoerd door een groep van 40 vrouwen die oorlogsslachtoffers zijn. Deze groep vrouwen gaat samen bakstenen maken en verkopen. Daarmee verschaffen ze zich een inkomen, zodat ze hun kinderen beter kunnen voeden en er middelen zijn om ze naar school te sturen. Dat is vooral een praktisch doel en heel belangrijk.
Wat ik bij Melania heb ervaren is dat het in de projecten vooral gaat om het versterken van de vrouwen en de vrouwengroep. Het feit dat vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien draagt bij aan het verkrijgen van hoop, zelfwaardering en de verbetering van het gevoel dat je er mag zijn, dat je er als vrouw toe doet en van groot belang bent voor de gemeenschap. Vrouwen krijgen door een Melania project een stem en regelmatig een meer leidende rol in de gemeenschap. En dat is goed, want vrouwen zorgen door hun vrouwelijke manier van optreden als leiders, voor meer sociale cohesie en een duurzamere kijk op de samenleving. Dat is in deze tijd hard nodig.
In de projectcommissie Afrika van Stichting Melania is afgelopen maanden goed naar de aanvraag van dit bakstenen-project gekeken en er is meerdere keren met de vrouwen gecommuniceerd over wat ze precies willen en wat de omstandigheden zijn. Daardoor hebben we het vertrouwen gekregen dat het bij dit project goed zit en dat het de economische en maatschappelijke positie van de groep van 40 vrouwen structureel zal verbeteren.
melania-AF-UG-86-bakstenenbakkers002Een beschrijving van het project in Oeganda en een leuke foto van de vrouwen staat op de Melania website/project bakstenen.

Als u meer wilt weten over Melania, klamp me dan aan. Ik heb ook een aantal jaarverslagen bij me met verhalen over projecten en donoren. Via Marian Bolscher loopt het contact met Melania en met dit project. U kunt haar en mij altijd vragen.
Deze collecte wordt u van harte aanbevolen.

15 september 2020.
Ceciel Bruin-Mosch (Coördinator Projectcommissies, Coordinator Project committees)
Stichting Melania Ontwikkelingssamenwerking
Postbus 28, 2501 CA DEN HAAG, Nederland

Meer lezen op website Melania over het project: Bakstenen bakken door oorlogslachtoffers
Ter info de pagina met alle projecten in Afrika:  Projecten in Afrika

Melania is te vinden op internet www.melania.nl, maar ook op Facebook en Instagram te volgen.
Het bakstenen project met vernoeming van de KVG’s staat zelfs op Instagram 🙂


klik HIER


Nieuws december 2020:

Melania-bakstenenproject/ Ceciel Bruin-Mosch heeft een bericht doorgestuurd van Kitty, de projectverantwoordelijke van ons bakstenen-project in Uganda. Kitty heeft gevraagd hoe het met hen gaat in tijden van Corona en klimaatveranderingen in Oost-Afrika.

Zie hier het laatste bericht van twee weken geleden:

Good evening to you dear.
It is really very nice that you are thinking about us. Kanyangeya War Widows Group are very fine. We have no Corona Virus (COVID – 19) pandemic disease. We are following COVID – 19 rules and regulations. We hope God will save us from this disease.

On the side of our project we are moving on slowly by slowly since we are working in shifts.
The challenges that we are facing is much rainfall, and it is raining almost every day which is causing floods and it has affected some of our members. These members are already in Camp because their houses has been washed away.

Zoals je kan lezen, er zijn altijd weer veel problemen, maar de vrouwen gaan gewoon door! Dat is altijd weer bemoedigend en ze hebben veel aan onze steun.
Groeten, Kitty

Melania – Truus Appelman
Ceciel heeft een verslagje gemaakt van een mooi gesprek dat zij onlangs met Marian’s Melania- voorganger Truus had over haar werk met Melania. Klik hier voor het verslag met een foto.

Melania kerstcadeau geven?
Als laatste willen we jullie wijzen op de mogelijkheid om aan je vriendinnen een Melania-cheque voor de kerst cadeau te doen. Daarmee wil Melania de mooie organisatie bij veel meer vrouwen onder de aandacht brengen (en de kas nog wat spekken aan het einde van dit Corona-jaar.)
Zie: https://melania.nl/14235-2/