Lezing 1 april verzet naar 8 april

Dan nog even een rectificatie: in het boekje staat dat we maandag 1 april 2024 een bijeenkomst hebben met Gert van den Born. In het bestuur hebben we al lopen flauwekullen, wat gaan we doen met deze datum…. Zaal gereserveerd, Gert gevraagd. Alles in orde, maar 1 april is 2e paasdag… dat hadden we even over het hoofd gezien. Dus hebben we de alles een week op moeten schuiven naar 8 april 2024! Willen jullie dit wijzigen in jullie boekje en agenda?

Maandag 6 november lezing Mississippi Blues

Maandag 6 november 2023 – Lezing over Mississippi Blues – door de heer Ad Brouwers

De blues is een muziekstijl die vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw werd gespeeld en gezongen door de zwarte slaven in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze hadden die muziek meegenomen uit West Afrika, vooral de streek in en rond Mali. De blues wordt gekenmerkt door een melodie die telkens ongeveer hetzelfde lijkt, maar toch telkens weer anders klinkt. Opvallend is dat het altijd gaat over verdrietige onderwerpen, maar het vreemde is dat je je na afloop opgebeurd voelt. De muziek heeft een troostend effect. In de loop van de tijd is de blues beïnvloedt door de muziek die andere immigranten naar de Verenigde Staten meebrachten en zo is de moderne Amerikaanse muziek ontstaan. Dhr. Brouwers zal daar voorbeelden van laten horen. Merkwaardig is dat slaven die uit hetzelfde gebied in Afrika afkomstig zijn maar terecht zijn gekomen in Midden of Zuid Amerika juist extreem vrolijke muziek maken. Dhr. Brouwers heeft daar een aantal verklaringen voor, welke hij bespreekt en de muziek laat horen.

Introducees zijn welkom en betalen € 3,- voor een bijeenkomst. Graag vooraf aanmelden bij  een bestuurslid.

Maandag 8 mei – slotavond

KVG Slotavond 8 mei 2023

Slotavond met “cabaretvoorstelling Pandora”
We gaan er weer een vrolijke slotavond van maken.
In onze parochiezaal.

Ook niet-leden van harte welkom (kleine bijdrage van € 3,-)
Lezing vindt plaats in onze verbouwde parochiezaal.
Aanvang: 20:00 uur. (inloop, koffie/thee vanaf 19:30 u).

Woensdag 19 april – jaarlijks uitje

Ons jaarlijks uitje:  woensdag 19 april
Een gezellig lunchbuffet bij de Blauwe Kamer!
Aanmelden kan tot en met 11 april door € 17,50 euro over te maken naar  Kath. Vrouwengilde Bennekom NL28 INGB 0002 9938 09.

Maandag 3 april – Lezing over Byzantijnse kerk

Maandag 3 april – Lezing over Byzantijnse kerk

De heer Lucassen komt een lezing geven over de Byzantijnse Kerk. In de geschiedenis van de christelijke eredienst en daarmee samenhangend kerkelijke kunst, heeft de Byzantijnse Kerk sinds het schisma van 1054 een geheel eigen ontwikkeling doorgemaakt. Dit is zichtbaar in haar liturgische traditie, haar theologie, haar vroomheid en structuur maar ook haar kunst van bv iconen. “Als backpacker ben ik ooit met een aantal medestudenten theologie door Griekenland gereisd en ben bijzonder geraakt door het mystieke karakter en de “hemelse liturgie” van de orthodoxe kerk”.
Met elkaar willen we een kijkje nemen in de uitingsvormen van de “Oosterse Kerk”; dan denk ik aan de “Heilige Liturgie van Johannes Chrysostomos”, de symboolwereld van de iconen, de bouwkunst en de kloostertraditie van o.a. de monnikenrepubliek Athos.

Ook niet-leden van harte welkom (kleine bijdrage van 3,-)
Lezing vindt plaats in onze verbouwde parochiezaal. Dit wordt onze 2e activiteit in de zaal!
Aanvang: 20:00 uur. (inloop, koffie/thee vanaf 19:30 u).

Kledinginzameling ‘Mensen in nood’ 2023

De stichting Mensen in Nood (Sams kledingactie) houdt zaterdagmorgen 1 april 2023 van 9.00 tot 11.00 uur weer een kledinginzameling in Bennekom. De inzameling wordt gehouden op het plein van onze kerk.
De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat naar Ethiopië ten behoeve van betere zorg voor moeder en kind. Met uw hulp kunnen we op deze manier heel veel mensen in nood ondersteunen.
Welke kleding kunt u inleveren:
– Kleding ( broeken, shirts vesten overhemden, etc.)
– Ondergoed of lingerie
– Schoenen
– Tassen en accessoires
Wij ontvangen uw kleding graag schoon en in redelijke staat.
Geen speelgoed, knuffels of beddengoed.
Brengt u alles in gesloten plastic zakken.
Draagt u ook een steentje bij?
Informatie bij Beppie Govers, tel: (0318)414850

Maandag 6 maart – Lezing over de wolf

Maandag 6 maart– Lezing over de WOLF

De wolf is terug in Nederland! Op de Veluwe nota bene. Er is al een wolf gefilmd in het centrum van Bennekom. Wie weet wandelt morgen een wolf door Wolfheze of Renkum. Het Renkums Beekdal zal hij vast niet vermijden, want we hebben er een ecologische snelweg van gemaakt tussen Veluwe en rivierengebied. Dit roept allerlei vragen op: Hoe kan de wolf zich zo spectaculair uitbreiden? Waarom komen ze naar Nederland? Wat eten ze hier? Wat betekent dat voor de wildstand en de veehouders? Is het voor mensen nog wel veilig in het bos?

Spreker Glenn Lelieveld woont in Renkum. Als coördinator van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging is hij dagelijks bezig met het “Dossier Wolf”.

Ook niet-leden van harte welkom (kleine bijdrage van 3,-)
Lezing vindt plaats in onze verbouwde parochiezaal. Dit wordt weer de eerste activiteit in de zaal!
Aanvang: 20:00 uur. (inloop, koffie/thee vanaf 19:30 u).

Maandag 6 februari – Lezing “wat laat ik achter voor mijn kinderen”

Maandag 6 februari – Lezing “wat laat ik achter voor mijn kinderen”

Waarom is opruimen toch zo lastig, kunnen we vaak moeilijk afscheid nemen van spullen? Daar gaat deze middag over. Hoe kun je jouw spullenberg verminderen, welke vragen zou je jezelf kunnen stellen als je gaat uitzoeken en opruimen.

“Opruimen geeft ruimte, maar…..wat laat jij achter?” Hennie Helpt, Opruimcoach (Hennie van de Vendel) neemt ons mee in de wereld van opruimen en ordenen.

Opruimen is van alle tijden. Vroeger was de Grote Voorjaarsschoonmaak het moment om het hele huis weer fris, schoon en opgeruimd te hebben, liefst voor de paasdagen. Een mooi gebruik dat helaas steeds minder wordt gebezigd.
Meestal kom je er tijdens een verhuizing pas achter hoe groot die hoeveelheid aan spullen is, maar ja dan ben je druk met verhuizen. Uitzoeken en opruimen komt later wel. Maar als dat later opruimen pas komt na het overlijden van de ouders, wat dan?
Daarom de vraag; Wat laat je achter?
Wat wil je bewaren en doorgeven aan je kinderen of, als die er niet zijn, wat vind jij belangrijk om door te geven aan je erfgenamen?
Waarom is opruimen toch zo lastig, kunnen we vaak moeilijk afscheid nemen van spullen? Daar gaat deze middag over. Hoe kun je jouw spullenberg verminderen, welke vragen zou je jezelf kunnen stellen als je gaat uitzoeken en opruimen.

“Zij heeft een verhaal” – Praat mee over synodeproject 2021-2023

​Paus Franciscus heeft dit najaar een bijzondere stap gezet. In het synodale proces 2021-2023 worden de gelovigen om raad gevraagd voor de toekomst van de kerk en de wereld. Franciscus nodigt daarbij nadrukkelijk ook vrouwen uit. Het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) heeft deze uitnodiging van harte aangenomen en zal zich in dit proces de komende maanden inzetten voor het ophalen van verhalen en verlangens van vrouwen rond de Rooms-Katholieke Kerk.

Als het goed is hebt u erover gelezen op pag. 5 van Titus Breed.  (zie afbeelding of TitusBreed)

Op maandagavond 17 januari lanceerde het Netwerk Katholieke vrouwen het synodeproject ‘Zij heeft een verhaal’ in een digitale talkshow.

Ruim 1800 vrouwen vulden tot nu toe de vragenlijst in met hun wensen en verlangens over de toekomst van de katholieke kerk. Dit project van het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) in het kader van de wereldwijde synode 2023 is halverwege de reactie termijn al een groot succes te noemen. Het project loopt van nog tot 31 maart.

Wilt u meepraten en informatie horen van o.a. voorzitter Maria van Diepen-van Schaijk? Op maandagavond 14 maart vanaf 19.45 uur bent u welkom in de Verrijzeniszaal in Wageningen (Bergstraat 17).

Meer info ook op de website van de RK kerk Wageningen:
Zij  heeft een verhaal….
meer info over Zij heeft een verhaal…

Aanmelden voor 7 februari bijeenkomst

Zoals jullie vast wel in de agenda hebben staan, is er maandag 7 februari a.s. weer een KVG-avond. Volgens de geldende Coronaregels mogen we weer bij elkaar komen, in de kerk!
Wij als bestuur hopen velen van jullie dan weer te mogen ontmoeten onder het genot van een kopje koffie met een (gezonde) lekkernij. (koffie staat vanaf half 8 klaar).

De lezing gaat over Voeding voor Ouderen, het ontstaan, de oorzaken en gevolgen van onder- en of overgewicht.
Hoe kan je dat voorkomen? Welke fysieke veranderingen horen bij het ouder worden? Wat zijn veel voorkomende ziektes en wat kun je doen aan hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol? Wat is de rol en het belang van bewegen en de invloed daarvan op de gezondheid. Juist in deze coronatijd is dit een heel belangrijk item!

Graag willen we weten wie er komt. (we kunnen de lezing door laten gaan bij ca. 20 aanmeldingen).
Aanmelden kan tot en met donderdag 3 februari via de mail (aan Marlise) dus gewoon de ontvangen uitnodiging in je mailbox beantwoorden. Of via het aanmeldformulier op deze website .
Je mag je ook altijd telefonisch aanmelden bij een van de bestuursleden. (nummers staan in het programmaboekje)

We hopen velen van jullie dan ook allemaal te zien volgende week!

Een vriendelijke groet,
Het Bestuur KVG-Bennekom