Verslagen

Verslagen van de bijeenkomsten van de afgelopen jaren:
2021-2022/ 2020-2021/ 2019-2020 / 2018-20192017-20182016-20172015-2016 /
2014-2015 / 2013-2014


Verslagen van de bijeenkomsten van het lopende jaar 2022-2023:


Wat er gebeurde:

 

Maandag 8 mei 2023 – Slotavond

…..

Woensdag 19 april 2023 – jaarlijks uitje

….

Maandag 3 april 2023 – Lezing Byzantijnse kerk

….

Woensdag 22 maart 2023 – Koffieochtend

….

Maandag 6 maart 2023 – Lezing over de Wolf

Op 6 maart kwam Glenn Lelieveld bij ons een lezing geven over de wolf. Glenn is coördinator van het wolvenmeldpunt ven de zoogdieren vereniging.
De wolf communiceert door geur te verspreiden en te huilen. Wolven leven in roedels en verdedigen hun territorium wat ook best een groot gebied bestrijkt. Ze leven met name in gebieden waar veel wild zit. Als er veel voedsel is kunnen ze daar leven bijv. op de Veluwe. Wolven kunnen op zoek naar voedsel zo’n 25 km per dag afleggen en ze bezoeken iedere plek binnen hun territorium gemiddeld één keer elke negen dagen. Ze verstoppen hun jongen vaak in bestaande holen en de jongen worden regelmatig verplaatst. De draagtijd bedraagt rond de 63 dagen en de jongen wegen tussen de 300 en 500 gram. Een volwassen wolf kan per worp gemiddeld tussen de twee en twaalf jongen werpen, in Nederland zijn dat er gemiddeld maar zes. Met circa drie weken gaan de oogjes open en gaan ze over op vast voedsel en vaak maken ze dan de eerste stapjes buiten het hol.
Glenn besprak de verschillende meningen die er in Nederland zijn en dat het plotseling een item is met de komende verkiezingen. Ook vragen als Wat betekent dit voor de wildstand? Wat moeten schapenhouders doen om hun schapen te beschermen? Wat eten ze? Waarom komen ze hier naar toe en zijn wij mensen nog wel veilig in het bos? Er is veel onderzoek, er wordt gemonitord en er worden gedragsonderzoeken uitgevoerd. Er wordt veel gemeld en vastgelegd bij de vereniging. Is er bijvoorbeeld een wolf agressief en vlucht hij of zij niet (wat een wolf normaal wel doet) dan wordt er een vergunning aangevraagd en ingegrepen.

Maandag 6 februari 2023 – Lezing ‘wat laat ik achter voor mijn kinderen’

Op 6 februari hadden wij mevrouw Henny van de Vendel (van “Henny Helpt”) op bezoek voor een lezing over gestructureerd opruimen en wat laat ik na aan mijn kinderen. Vroeger was er de grote voorjaarsschoonmaak waarna het hele huis weer fris, schoon en opgeruimd was. Opruimen is keuzes maken, maar ook plannen (wanneer heb ik tijd om die kast eens aan te pakken zonder gestoord te worden). Of ook iets wat weleens vergeten word, het opruimen van de administratie en de e-mail bestanden. Zo raadt ze aan om de email elke maand op te schonen en elk jaar te kijken of je nieuwsbrieven nog leest. Zo niet, dan is het advies om je af te melden. Gaat U van de winterkleding naar de zomerkleding, kijk eens of U de kleding nog vaak draagt. Controleer dat door eerst de hangers andersom te hangen. Als je het dan gaat dragen dan komen de hangers weer goed. Zo kan je later controleren wat je wel of niet (vaak) draagt. Heeft U kleding die weg mag en nog goed is: Beppie heeft 1 april weer de kledingactie. In het algemeen bewaren wij dingen die herinneringen oproepen. Vraag jezelf eens af, wat gaan mijn kinderen ermee doen, bespreek met je kinderen dat als U er niet meer bent dat ze het weg mogen doen, omdat ze anders soms dan met een dilemma komen te zitten of zich schuldig voelen. Willen de kinderen het bewaren, ga met elkaar ernaar kijken en haal het eruit of U kunt het natuurlijk altijd nog opschrijven. Sieraden zijn vaak lastig. U kunt er voor kiezen om van de sieraden iets moois te laten maken voor uw naasten, bijv. dochters, schoondochters of uw partner, dan worden ze weer gedragen. Opruimen: neem 3 kratjes of dozen, zet ze tussen U zelf en de deur, 1 kratje voor spullen die weg mogen , 1 kratje voor spullen die u wilt bewaren en op moet bergen, en 1 kratje voor spullen die ergens anders in het huis opgeborgen moeten worden en maak de kratjes gelijk leeg. Het advies is: neem vooral kleine stapjes. Henny heeft ook een website (henniehelpt.nl), daar staat op dat ze tegen vergoeding ook thuis kan komen helpen, daar kunt u een afspraak maken.

Maandag 9 januari 2023 – Lezing ‘Engelen in de kunst’

Ben Piepers begon de lezing met een foto van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad; daar stond een bord met Angel, want daar was vroeger een radio zender genaamd Angel. Engelen spreken vaak tot de verbeelding en ook al worden ze zelden waargenomen, ze worden ervaren als boodschapper of beschermer. Ben gaf uitleg over verschillende schilderijen en beelden, vertelde ons de betekenis van de engel op de schilderijen en de teksten in de bijbel die daarbij hoorden. Hij had een presentatie over de prachtige schilderijen van Marc Chagall, Rembrand, Gustave Van de Woestyne, Caravaggio, Willem Turner, Hugo Sinberg, Dirk Bouts en beelden van Salvador Dali ,Ela Venbroek-Franczyk en Nikki de Saint. Hieronder ziet U het prachtige Cavallini mozaïek en het beeld van de glazen engel van Herman Lamers in Zwolle.
Kortom een prachtige inspirerende middag met oude meesters en hedendaagse kunst.

Maandag 19 december 2022 –Kerstbijeenkomst

De kerstbijeenkomst van het KVG was op 19 december 2022. Tijdens deze bijeenkomst gaven de heer en mevrouw Diemer een lezing over kerst-groepen en de geschiedenis daarvan. Beide zijn lid van de Nederlandse kerstgroepen vereniging; deze telt 150 leden. Deze vereniging is ook lid van een Internationale Vereniging namelijk Universalis Foederatio Praesepistica (UN-FOE-PRAE) gevestigd in Rome. Van deze vereniging zijn nog 21 andere sub-verenigingen van over de gehele wereld lid.
Mensen konden vroeger niet lezen, dus werd het kerstspel in de kerk uitgevoerd. De invoering van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in het jaar 1223 in Greccio (Italië) een ‘levende’ kerststal liet maken. De oudste nog bestaande kerstgroep staat in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome, en dateert van 1289. De oudste fresco met de afbeelding van een kerststal vind je in de catacomben van Rome. Ook zijn er sarcofagen uit de 4e eeuw met afbeeldingen; deze kun je in het Vaticaans museum vinden. De oudste Nederlandse kerstgroep is rond 1500 gemaakt en staat in het Jacob van Horne Museum in Weert. Deze is pas gerestaureerd. De figuren zijn altijd dezelfde basisfiguren. Rijke vorstenhuizen lieten hun groepen maken door kunstenaars. Na de Franse revolutie kwamen de kerstgroepen ook naar Europa. Het Sint-Pietersplein biedt sinds 1982 ieder jaar plaats aan een meer dan levensgrote kerststal.
Er waren een heel aantal zelfgemaakte kerstgroepen en materialen aanwezig deze avond. Iedereen was gezellig aan het praten en was blij dat wij eindelijk de kerst weer gezamenlijk konden vieren. Het was een fantastische avond die door wijk 4 was georganiseerd en een hele interessante lezing.

Maandag 28 november 2022 – Lezing Religies

….

Maandag 7 november – Lezing over een Taiwan reis

Op 7 november hadden wij de dames Annemiek Schweinsberg en Lily Swens op bezoek. De zoon van Annemiek was gevallen voor een Taiwanese schone. Nadat ze in Nederland getrouwd waren volgde er een Taiwanees huwelijk. De dames hebben er een mooie lezing van gemaakt en thuis gekomen was er veel belangstelling voor hun reis en besloten ze er een PowerPoint presentatie van te maken. Hier volgt een kleine samenvatting:
Taiwan is een land vol verwachtingen op 11.000 kilometer hier vandaan, 14 uur vliegen. Een eiland iets kleiner dan Nederland met 24 miljoen mensen. Taiwan is in 1947 een democratische republiek geworden, vóór 1945 behoorde het tot Japan. De meeste mensen wonen in het westen van het land. Er zijn op Taiwan twee klimaten: tropisch en subtropisch. Het is een hele moderne staat. Met hele trotse, vriendelijke en hardwerkende mensen. Taipei is de hoofdstad met 2,4 miljoen inwoners. De mensen winkelen veel bij kraampjes en eten de hele dag door bij eettentjes. De stad oogt overal heel netjes, tot zelfs in de metro aan toe. Er hangen overal veel lampionnen met de kleuren rood en geel. En opera heeft een belangrijke plek in de Taiwanese samenleving.
Alishan is een natuurgebied in de bergen in het zuidwesten van Taiwan. Yushan is de hoogste berg met een hoogte van 3.852 meter. Het is één van de negen natuurparken, deze zijn beschermd en er valt veel regen. Zelfs het laatste stukje oerbos is daar aanwezig met o.a. Rode Cipressen en Cedar bomen. Er ligt daar ook een 86 kilometer lang treintraject aangelegd door Japan. Japan heeft ervoor gezorgd dat de meisjes naar school mochten, dat het land beter werd ingericht en er meer opbrengst kwam van het land. Er is daar ook veel bamboe en er zijn bijzondere orchideeën. In de bergen zijn veel theeplantages; het land staat nummer 22 op de wereldranglijst van exporterende landen van thee. De suikerriet en bamboe die verbouwd worden zijn alleen voor binnenlands gebruik.
Taiwan ligt nabij de kruising van twee tektonische platen in de Zuid-Chinese Zee. Daardoor vinden er vaak aardbevingen plaats. Per jaar komt het land een halve centimeter omhoog uit de zee. In het jaar 1999 was de laatste grote aardbeving met vele doden en gewonden.
Het grootste meer in Taiwan is Sun Moon¬lake. Dit ligt op ongeveer748 meter hoogte en is 27 meter diep. ‘s Morgens is het daar bijna altijd mooi weer en aan het einde van de middag wolken en regen. In het meer ligt het eiland Lalu, het is de Heilige Grond van de voorouders. Het eiland is steeds verder aan het zinken door aardbevingen. Aan de noordoostzijde van het meer staat de mooie Wenwu Tempel. Ook de Xuan Zang tempel is zeer populair, vooral bij bezoekers van het Chinese vasteland. Men zegt namelijk dat de overblijfselen van monnik Xuan Zang hier liggen. Hij bracht in de 7e eeuw boeddhistische geschriften vanuit India naar Chang’an/Xi’an.
Er zijn veel verschillende Godsdiensten in Taiwan, deze worden veelvuldig naast elkaar beoefend met respect voor de ander. Er wordt veel gebruik gemaakt van wierook. Deze wierookstokjes worden als offerande neergezet, de rook gaat als gebed omhoog naar de goden. Grote tafels vol met gevouwen papier en nep geld als offerande. Nep geld kan je kopen met echt geld. Het nep geld word dan als offer verbrand.
De voornaamste godin in Taiwan is Mazu. De mythische Mazu was een vissersdochter, die in de tiende eeuw na Christus leefde in de Chinese provincie Fujian, tegenover Taiwan. Reeds als kind was zij vaak in meditatie verzonken, waarbij zij uit zichzelf trad. Dat kwam goed van pas toen de boten van haar vader en twee broers tijdens noodweer dreigden te zinken. De broers in nood zagen Mazu’s witte gestalte verschijnen, die hen naar veiliger wateren trok. Maar net toen ze bezig was haar vaders boot te redden, schudde haar moeder haar uit haar meditatie. Vader kwam jammerlijk om in de golven. Maar de geredde broers konden navertellen wat er gebeurd was. In later eeuwen kreeg zij, bij keizerlijk besluit, de goddelijke status.
Taroko kloof is in Taroko National Park en is negen kilometer lang. Deze kloof is 200 miljoen jaren geleden ontstaan en bestaat uit marmer. Hier vind je ook een berg van Jade. Het park is een ruig gebied, maar midden in het park is er een mooie brug met pagode waar een bedelmonnik voorzit. Ook staat daar het 9 Lotussen klooster wat in 1960 is gesticht. Hier leven momenteel 10 tot 15 monniken. Er staat een 15 meter hoge Boeddha met de voeten op een lotus. Het is een gebied met veel bijzondere dieren. Grotten en spelonken met vleermuizen.
Verder hebben de dames veel verteld over de geschiedenis van het eiland en in het bijzonder over de VOC bezetting van 1624-1662 op het eiland Formosa. Wist U dat ze de kunst van het bakstenen bakken van de Nederlanders hebben geleerd?
Kortom, het was een zeer geslaagde avond.

Woensdag 19 oktober 2022 – Koffieochtend

….

Maandag 3 oktober 2022 – Lezing Papiergeschiedenis

Op 3 oktober is er een lezing geweest over het ontstaan van de Renkumse en Heelsumse papier-industrie. Deze lezing werd verzorgd door de heer Henk van Amerongen. De heer van Amerongen vertelde over de verschillende materialen waar schrift op gezet werd en in welke tijd dat werd gebruikt, bijvoorbeeld zijde, papyrus, klei, palm-bladeren, en leitjes. Het papier maken begon in Europa in het jaar 1250 na Christus. In Nederland begon het in 1566. De uitvinding van de boekdrukkunst was rond 1450. In het jaar 1740 waren er 171 waterpapiermolens en 2 windpapier-molens op de Veluwe.
Op de Veluwe werd gewerkt met bovenslagraderen i.p.v. een onderslag rad. Het water viel daarbij bovenop het waterrad. Om hiermee de molen aan te kunnen drijven had men een verval van ongeveer 2 meter nodig. Dit gaf beperkingen aan het aantal molens die langs de beek konden staan. Men kon wel het verval kunstmatig vergroten door naast bijv. de Renkumse beek een zogenaamde opgeleide beek aan te leggen. Die had een klein verval waardoor een grotere hoogte bereikt kon worden op de plaats waar de molen kwam te staan. Zo kon men wel bereiken dat het water wel de hoogte van 2 meter haalde om op het rad te storten. Hieronder een overzicht van de molens aan de Renkumse beek. De Kwadenoordse molen is gerestaureerd.
Het basismateriaal was lompen. Deze lompen werden gescheurd en gesorteerd. Hierna volgde de eerste mechanische behandeling door water of windkracht aangedreven hamers. Het weefsel werd uiteengeslagen tot losse en korte vezels. Dit gebeurde in de hamerbakken. De vezels gingen in de schepkuip, de papierschepper schepte met het schepraam het materiaal uit de schepkuip en liet het drogen en uiteindelijk ging het in de pers die de rest van het water er uit haalde. De vellen papier werden op gehangen om te drogen op de droogzolder; hier zaten luiken in waar de wind doorheen kon. Het papier werd ook nog gestreken.
Werkdagen van meer dan 12 uur in een vochtige, tochtige en koude omgeving. Lompenziekte was een beroepskwaal. De gezinnen van de molenaars en de knechten woonden meestal bij de molen in armoedige behuizing. Ze verbouwden aardappelen en groente voor eigen gebruik op een stukje gepachte grond. De kinderen werkten mee en kregen sporadisch onderwijs.
Er werd steeds naar andere bronnen gezocht voor de vezels van het papier, in 1840 vond de Duitser Fr. G. Keller hoe uit hout vezels geproduceerd konden worden. Door een steen langzaam rond te draaien slijpt het hout weg, het hout werd ook warm en werd met water gekoeld. De vezels werden met water afgevoerd. Deze methode werd mogelijk door de krachtige stoommachines die toen werden uitgevonden. Op dit papier werden de kranten gedrukt. Tevens vertelde de heer van Amerongen over de verschillende formaten en kwaliteitsverschillen van het papier. Ook liet hij verschillende watermerken zien.
Het Renkums-Heelsums gebied was ideaal voor de papierindustrie door de waterrijke stroom van de Renkumse beek. Drie watermolens zijn in de 19de en 20ste eeuw uitgegroeid tot papierfabrieken. De fabrieken van van Gelder, later Parenco en Schutpapier Heelsum en de fabriek van Pannenkoek die in de tweede wereldoorlog werd verwoest.
De heer van Amerongen sloot af met een filmpje (schooltelevisie) over de papierindustrie. Een avondvullende en zeer interessante lezing.

Maandag 12 september 2022 – Openingsavond (viering en ledenvergadering)

Op 12 september hadden wij onze openingsavond en ledenvergadering. De openingsviering werd voor¬gegaan door Diny Booyink en Ton was de lector. De muzikale ondersteuning werd gedaan door Marlise en Wendy. Het thema van de avond was Mother of Thousands. Marlise had plantjes gekweekt die zo heten en aan het einde van de ledenvergadering werden ze meegegeven aan onze leden. Wie aan Mother of Thousands denkt, denkt dan ook meteen aan Maria. De dienst bestond uit teksten van Maria, mooie liederen en een prachtig Maria lied.
Bij de ledenvergadering zijn de notulen en de kas goedgekeurd. Er waren 4 jubilarissen en twee dames van ons bestuur namen afscheid, namelijk Henny en Neeltje. Verder hebben wij het geluk dat Agnes ons bestuur weer komt versterken. En hebben wij afscheid genomen van de wijkleidster van Wijk 1 Guus die wel bijna 30 jaar wijkleidster was. Zij wordt opgevolgd door Ria Roelofs.