Programma 2022-2023

Het programma voor het jaar 2022-2023:

DatumBijeenkomstspreker(s) / info
Maandag 12 septemberOpeningsdienstaansluitend ledenvergadering
Maandag 3 oktoberLezing "Papiergeschiedenis"de heer Van Amerongen
Woensdag 19 oktober Koffieochtend ( = wensenplan) opgeven bij Marlise
Maandag 7 novemberLezing over een Taiwan-reisAnnemiek Schweinsberg en Lily Swens
Maandag 28 novemberLezing "Overeenkomsten grote religies"Eugène de Groot - organisatie van deze avond door de MVR bezinningsgroep
Maandag 19 decemberKerstavond; lezing over Kerstgroepen

Besloten avond
Maandag 9 januariNieuwjaarsmiddag
Lezing “Engelen in de Kunst”
de heer B. Piepers
Maandag 6 februariLezing “wat laat ik achter voor mijn kinderen”mevr. H. van de Vendel
Maandag 6 maartLezing over "de wolf"de heer G. Lelieveld
Woensdag 22 maartKoffieochtend ( = wensenplan) bij Campman Renkum
Maandag 3 aprilLezing "Byzantijnse kerk"de heer H. Lucassen
Woensdag 19 aprilOns jaarlijks uitje!
gezellig lunchbuffet bij de Blauwe Kamer. Aanmelden verplicht zie mail 4 maart van Marlise
Maandag 8 meiSlotavond
Cabaret voorstelling door Pandora in de parochiezaal.

Maandag 12 september 2022 – Openingsavond (viering en ledenvergadering)

De dienst zal worden geleid door Diny Booyink, de muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Marlise Peters en op de piano Wendy Beukema.

Het thema van de dienst is Doorgeven…..

(klik op afbeelding om het vieringboekje te lezen – pdf-bestand).

Na de dienst drinken wij koffie of thee met iets lekkers in de kerk. Aansluitend is er de Algemene Ledenvergadering, ook in de kerk, i.v.m. de verbouwing van het parochiezaaltje.

 

Maandag 3 oktober 2022 – Lezing papiergeschiedenis

De heer Henk van Amerongen van Stichting Papiergeschiedenis Renkum Heelsum gaat ons over de papiergeschiedenis van Renkum-Heelsum vertellen, welke haar oorsprong vindt in de fabrieken van Van Gelder, later Parenco, en Schut Papier Heelsum.
De stichting wil de historie van het papier maken aan de Veluwezoom bewaren door middel van historisch materiaal, o.a. het geven van lezingen en papierscheppen op scholen.
Aan de beken in de dalen van de Veluwezoom hebben in de loop van de eeuwen veel watermolens gestaan die ook gebruikt werden voor het maken van papier. Drie hiervan zijn in de loop van de 19de en 20ste eeuw uitgegroeid tot papierfabrieken. Tijdens de lezing meer geschiedenis.

Introducees zijn welkom en betalen € 3,- voor een bijeenkomst. Graag vooraf aanmelden bij  een bestuurslid.

 

Woensdag 19 oktober –  koffieochtend

We willen weer een koffieochtend organiseren.
Deze keer zal Marlise Peters het organiseren.
Meer info volgt begin oktober en via de nieuwsbrief.

Locatie: nog onbekend
Graag zelf contant betalen aan de cateraar!
Tijd: Tussen 10:00 en 12:00 uur.

 

Maandag 7 november 2022 – Lezing Taiwan-reis

Deze avond wordt verzorgd door Annemieke Schweinsberg en Lily Swens (beiden KVG lid Veenendaal geweest).

Hoe komen twee Veenendaalse KVG dames ertoe om naar Taiwan te reizen?
Door de liefde. De zoon van Annemiek Schweinsberg valt voor een Taiwanese schone.
Nadat het paar in Nederland in de echt verbonden is volgt er ook nog een Taiwanese versie van het huwelijk. Een mooie aanleiding om dan daar ook enkele weken rond te reizen om het onbekende thuisland van haar schoondochter te leren kennen.
Samen met haar vriendin Lily Swens onderneemt ze dit avontuur en omdat na thuiskomst er veel belangstelling is voor hun gemaakte reis besluiten zij om een PowerPoint presentatie samen te stellen met hun eigen gemaakte foto’s om meer mensen kennis te laten maken met het mooie onbekende eiland aan de andere kant van de wereld.
De vele religies, de prachtige tempels, de overweldigende natuur, de steden, de mensen, de politiek, de geschiedenis met nog forten uit de tijd van ons Formosa het komt allemaal aan bod vanavond.

 

Maandag 29 november 2022 – Lezing ‘overeenkomsten tussen de grote religies’

Deze avond is er een lezing georganiseerd door de MVR Bezinningsgroep samen met Titus Leerhuis. Eugène de Groot zal een lezing geven over de overeenkomsten tussen de grote religies: Taoïsme, Boeddhisme, Christendom en Islam. Hij is afgestudeerd filosoof, politicoloog en jurist aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eugène de Groot is een aantal jaren monnik geweest in het trappistenklooster ‘de Achelse Kluis’. Het belooft een zeer interessante avond te worden.

 

Maandag 19 december 2022 – Kerstavond

Wij hopen weer een gezellig samenzijn te kunnen organiseren rondom de kerstboom met dit jaar een lezing over kerstgroepen, verzorgd door de heer en mevrouw Diemer. Een mooie afsluiter voor een nieuw begin.

Meer informatie komt zodra wij iets meer weten over de locatie, want we stellen nog steeds hogere eisen aan de locatie voor uw en onze gezondheid i.v.m. corona.

 

Programma 2023

Maandag 9 januari – Nieuwjaarsmiddag met lezing Engelen in de kunst 

Lezing van de heer Ben Piepers “Engelen in de Kunst”.
Engelen spreken tot de verbeelding. Hun gevleugelde gestalte wordt zelden waargenomen, toch worden ze soms ervaren als boodschapper of beschermer. Dat engelen zich vrij bewegen tussen hemel en aarde blijft fascinerend. Engelen overbruggen de afstand tussen goddelijk en menselijk, hemels en aards. In verhalen van de Schrift en in de kunst spelen zij een belangrijke rol.

In de voordracht ‘Engelen in de kunst’ volgen we engelen in bijbelse verhalen. In het eerste testament spelen de engelen een rol bij Abraham en Izaäk, de vlucht van Jacob, het verhaal van Mozes en de zending van de profeet Jesaja. In het Nieuwe Testament komen de engelen vooral voor in de geboorte- en verrijzenisverhalen van Jezus. Boeiend is dat engelen meestal de bode van godswege zijn, en soms een manifestatie van de Eeuwige zelf. Interessant is ook dat hedendaagse kunstenaars een heel andere kijk hebben op engelen vanuit gelovig en profaan perspectief. We kijken naar kunst van Paul Klee, Marc Chagall, Ela Venbroek-Franczyk, Hendrik Werkman, die hun eigen visie op engelen vorm geven.

 

Maandag 6 februari – Lezing “wat laat ik achter voor mijn kinderen”

“Opruimen geeft ruimte, maar…..wat laat jij achter?” Hennie Helpt, Opruimcoach (Hennie van de Vendel) neemt ons mee in de wereld van opruimen en ordenen.

Opruimen is van alle tijden. Vroeger was de Grote Voorjaarsschoonmaak het moment om het hele huis weer fris, schoon en opgeruimd te hebben, liefst voor de paasdagen. Een mooi gebruik dat helaas steeds minder wordt gebezigd.
Meestal kom je er tijdens een verhuizing pas achter hoe groot die hoeveelheid aan spullen is, maar ja dan ben je druk met verhuizen. Uitzoeken en opruimen komt later wel. Maar als dat later opruimen pas komt na het overlijden van de ouders, wat dan?
Daarom de vraag; Wat laat je achter?
Wat wil je bewaren en doorgeven aan je kinderen of, als die er niet zijn, wat vind jij belangrijk om door te geven aan je erfgenamen?
Waarom is opruimen toch zo lastig, kunnen we vaak moeilijk afscheid nemen van spullen? Daar gaat deze middag over. Hoe kun je jouw spullenberg verminderen, welke vragen zou je jezelf kunnen stellen als je gaat uitzoeken en opruimen.

 

Maandag 6 maart – Lezing over de Wolf

De wolf is terug in Nederland! Op de Veluwe nota bene. Er is al een wolf gefilmd in het centrum van Bennekom. Wie weet wandelt morgen een wolf door Wolfheze of Renkum. Het Renkums Beekdal zal hij vast niet vermijden, want we hebben er een ecologische snelweg van gemaakt tussen Veluwe en rivierengebied. Dit roept allerlei vragen op: Hoe kan de wolf zich zo spectaculair uitbreiden? Waarom komen ze naar Nederland? Wat eten ze hier? Wat betekent dat voor de wildstand en de veehouders? Is het voor mensen nog wel veilig in het bos?

Spreker Glenn Lelieveld woont in Renkum. Als coördinator van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging is hij dagelijks bezig met het “Dossier Wolf”.

Lezing vindt plaats in het kerkgebouw in tegenstelling wat in programmaboekje staat. Onze zaalverbouwing is nog niet klaar.

 

Woensdag 22 maart – Koffieochtend

In het voorjaar willen we de koffieochtend ook weer
door laten gaan. Als iemand deze wil organiseren,
neem dan even contact op met een bestuurslid

Nadere datum volgt in de voorgaande KVG bijeenkomst of per email.

Locatie: Campman Renkum
vooraf opgeven en betalen bij Marlise
Tijd: Tussen 10:00 en 12:00 uur.

 

Zaterdag 1 April – Kledingactie voor mensen in Nood

Meestal wordt voor begin april gekozen voor deze actie. Nadere mededelingen hierover zullen ook verschijnen in het NieuwSblad, op het mededelingenbord bij de kerk en op de kerkwebsite. Contactpersoon: Beppie Govers – 0318-414850.

De stichting Mensen in Nood (Sams kledingactie) houdt zaterdagmorgen 1 april 2023 van 9.00 tot 11.00 uur weer een kledinginzameling in Bennekom. De inzameling wordt gehouden op het plein van onze kerk.
De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat naar Ethiopië ten behoeve van betere zorg voor moeder en kind. Met uw hulp kunnen we op deze manier heel veel mensen in nood ondersteunen.
Welke kleding kunt u inleveren:
– Kleding ( broeken, shirts vesten overhemden, etc.)
– Ondergoed of lingerie
– Schoenen
– Tassen en accessoires
Wij ontvangen uw kleding graag schoon en in redelijke staat.
Geen speelgoed, knuffels of beddengoed.
Brengt u alles in gesloten plastic zakken.
Draagt u ook een steentje bij?
Informatie bij Beppie Govers, tel: (0318)414850

 

Maandag 3 april – Lezing over Byzantijnse kerk

De heer Lucassen komt een lezing geven over de Byzantijnse Kerk. In de geschiedenis van de christelijke eredienst en daarmee samenhangend kerkelijke kunst, heeft de Byzantijnse Kerk sinds het schisma van 1054 een geheel eigen ontwikkeling doorgemaakt. Dit is zichtbaar in haar liturgische traditie, haar theologie, haar vroomheid en structuur maar ook haar kunst van bv iconen. “Als backpacker ben ik ooit met een aantal medestudenten theologie door Griekenland gereisd en ben bijzonder geraakt door het mystieke karakter en de “hemelse liturgie” van de orthodoxe kerk”.
Met elkaar willen we een kijkje nemen in de uitingsvormen van de “Oosterse Kerk”; dan denk ik aan de “Heilige Liturgie van Johannes Chrysostomos”, de symboolwereld van de iconen, de bouwkunst en de kloostertraditie van o.a. de monnikenrepubliek Athos.

 

Woensdag 19 april – verrassingsuitje

Reisje, verrassingsbijeenkomst of lezing op locatie.
Nadere info volgt nog door het Bestuur.

 

Maandag 8 mei – Slotavond

Slotavond met “cabaretvoorstelling door PANDORA”
We gaan er weer een vrolijke slotavond van maken.
In onze parochiezaal.