Programma 2021-2022

Het programma voor het jaar 2021-2022:

Maandag 13 september 2021 – Openingsavond (viering en ledenvergadering)

De dienst zal worden geleid door Ria van den Burg, de muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Marlise Peters en op de piano Wendy Beukema.

Het thema van de dienst is LICHT.

(klik op afbeelding om het vieringboekje te lezen – pdf-bestand)

Na de dienst drinken wij koffie of thee met iets lekkers in de kerk. Aansluitend is er de Algemene Ledenvergadering, i.v.m. de corona ook in de kerk!

 

Maandag 4 oktober 2021 – Lezing over 100 jaar Melania & 50 jaar KVG-Melania.

Het eerste deel van de avond zal over 100 jaar Melania geschiedenis gaan; het tweede deel over 50 jaar ervaring van het KVG Bennekom/Wageningen met Melania-fondsenwerving en projecten.

Zie voor meer info het nieuwsbericht op deze site.

Deze bijeenkomst vindt plaats in de kerk.

Introducees zijn welkom en betalen € 3,- voor een bijeenkomst. Graag vooraf aanmelden of geef het door aan een bestuurslid.

Maandag 8 november 2021 – Lezing over “onderwijs vroeger en nu”.

Lezing “Onderwijs vroeger en nu” door de heer G.R. Leijsen zal een gezellige avond over het onderwijs in het heden en verleden worden. Het onderwijs van voor 1800 hoe ging dat?
Het Aap Noot Mies en de tijd van Ot en Sien, Jan Lighart en Jetses komen aan de orde.
Het gaat over de ontwikkeling van het zaakvakonderwijs, reken- en leesonderwijs hoe ging dat vroeger en hoe gaat dat nu? Kortom een mooie en interessante avond.

De heer Leijsen is een gepensioneerd onderwijzer, die 40 jaar in het christelijk lager en basisonderwijs werkzaam is geweest als onderwijzer en directeur op verschillende scholen in het noorden, midden en westen van het land. Sinds 2011 verzorgt hij presentaties.
Meer info over de lezing/heer Leijsen.

Wijkleidstersvergadering 17 november 2021 * Geannuleerd *

Eenmaal in het jaar komen de wijkleidsters bij elkaar om het KVG jaar te bespreken en wat er van hun wordt verwacht. Agenda en verslaglegging worden verzorgd door het bestuur.  We zoeken nog een wijkleidster-coördinator die dit op zich gaat nemen.

Maandag 6 december 2021 – Lezing Taiwan * Geannuleerd * 

Deze avond wordt verzorgd door Annemieke Schweinsberg en Lily Swens (beiden KVG lid Veenendaal geweest).

Hoe komen twee Veenendaalse KVG dames ertoe om naar Taiwan te reizen?
Door de liefde. De zoon van Annemiek Schweinsberg valt voor een Taiwanese schone.
Nadat het paar in Nederland in de echt verbonden is volgt er ook nog een Taiwanese versie van het huwelijk. Een mooie aanleiding om dan daar ook enkele weken rond te reizen om het onbekende thuisland van haar schoondochter te leren kennen.
Samen met haar vriendin Lily Swens onderneemt ze dit avontuur en omdat na thuiskomst er veel belangstelling is voor hun gemaakte reis besluiten zij om een PowerPoint presentatie samen te stellen met hun eigen gemaakte foto’s om meer mensen kennis te laten maken met het mooie onbekende eiland aan de andere kant van de wereld.
De vele religies, de prachtige tempels, de overweldigende natuur, de steden, de mensen, de politiek, de geschiedenis met nog forten uit de tijd van ons Formosa het komt allemaal aan bod vanavond.

Maandag 20 december 2021 – Kerstavond * Geannuleerd * 

Wij hopen ondanks deze rare tijden toch een gezellig samenzijn te kunnen organiseren rondom de kerstboom. Informatie komt zodra wij iets meer weten over de locatie, want wegens de 1,5 meter regeling stellen we hogere eisen aan de locatie voor uw en onze gezondheid.
Wel hebben we alvast een boeiende lezing kunnen regelen over “Kerststallen“.

 

Kerstmis

Het eerste kaarsje gaat nu branden
We denken aan wat komen gaat
Het feest van ’t licht komt dichterbij
De vrede boven de haat

De tweede kaars geeft al wat meer licht
Maria en Jozef, het kleine kind
Ze komen dichterbij
Het kerstfeest dat begint

De derde kaars gaat aan
Het komt steeds dichterbij
De redder wordt geboren
En iedereen is blij

Het vierde kaarsje mag nu aan
Nog één weekje, dan is het feest
Feest van vrede, feest van licht
horen van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

En nu, eindelijk is het kerst
Jezus wordt geboren
De herders en de wijzen komen langs
Het is kerst! Laat iedereen het horen

 

Programma 2022

Maandag 3 januari – Nieuwjaarsmiddag met lezing Engelen in de kunst * Geannuleerd * 

Lezing van de heer Ben Piepers “Engelen in de Kunst”.
Engelen spreken tot de verbeelding. Hun gevleugelde gestalte wordt zelden waargenomen, toch worden ze soms ervaren als boodschapper of beschermer. Dat engelen zich vrij bewegen tussen hemel en aarde blijft fascinerend. Engelen overbruggen de afstand tussen goddelijk en menselijk, hemels en aards. In verhalen van de Schrift en in de kunst spelen zij een belangrijke rol.

In de voordracht ‘Engelen in de kunst’ volgen we engelen in bijbelse verhalen. In het eerste testament spelen de engelen een rol bij Abraham en Izaäk, de vlucht van Jacob, het verhaal van Mozes en de zending van de profeet Jesaja. In het Nieuwe Testament komen de engelen vooral voor in de geboorte- en verrijzenisverhalen van Jezus. Boeiend is dat engelen meestal de bode van godswege zijn, en soms een manifestatie van de Eeuwige zelf. Interessant is ook dat hedendaagse kunstenaars een heel andere kijk hebben op engelen vanuit gelovig en profaan perspectief. We kijken naar kunst van onder anderen Paul Klee, Marc Chagall, Ela Venbroek-Franczyk, Hendrik Werkman, die hun eigen visie op engelen vorm geven.

Maandag 7 februari – Lezing over voeding voor ouderen 

Lezing door de heer A. Haarsma. De lezing gaat over het ontstaan, de oorzaken en gevolgen van
onder- en of overgewicht.
Hoe kan je dat voorkomen? Over de fysieke veranderingen die bij het ouder worden horen. Over veel voorkomende ziektes en hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.
De rol en het belang van bewegen en de invloed daarvan op de gezondheid.

Maandag 7 maart – Lezing over Reddingshonden, 

Reddingshonden van de RHWW zijn inzetbaar bij vermissingen in binnen-en buitenland.
Ze zijn zowel overdag als ‘s nachts en bij elk weertype inzetbaar. Ieder persoon geeft voortdurend microscopisch kleine deeltjes af, die het de hond, op grond van zijn enorm ontwikkeld reukvermogen, mogelijk maakt een vermist persoon te lokaliseren. De honden verwijzen door te blaffen of, te krabben en blaffen op het puin en blaffen of waterhappen op water. De honden worden speciaal voor dit werk uitgezocht.

Woensdag in maart – Koffieochtend * dit voorjaar nog even niet *

In het voorjaar gaat de koffieochtend door als wij lekker
van de zon kunnen genieten ergens buiten op een terras.
We hopen dan in Bennekom wat te kunnen doen.
Even afwachten dus.
Nadere datum volgt in de voorgaande KVG bijeenkomst of per email.

Locatie: nog onbekend
Graag zelf contant betalen aan de cateraar!
Tijd: Tussen 10:00 en 12:00 uur.
Vooraf bij Toos of Lia opgeven dat u komt in verband met de reservering. Telefoonnummers vindt u in het KVG boekje en in onze ledenlijst.

Maandag 4 april – Lezing over Byzantijnse kerk * gaat helaas niet door * komt geen andere lezing *  komt volgend jaar in programma.

De heer Lucassen komt een lezing geven over de Byzantijnse Kerk. In de geschiedenis van de christelijke eredienst en daarmee samenhangend kerkelijke kunst, heeft de Byzantijnse Kerk sinds het schisma van 1054 een geheel eigen ontwikkeling doorgemaakt. Dit is zichtbaar in haar liturgische traditie, haar theologie, haar vroomheid en structuur maar ook haar kunst van bv iconen. “Als backpacker ben ik ooit met een aantal medestudenten theologie door Griekenland gereisd en ben bijzonder geraakt door het mystieke karakter en de “hemelse liturgie” van de orthodoxe kerk”.
Met elkaar willen we een kijkje nemen in de uitingsvormen van de “Oosterse Kerk”; dan denk ik aan de “Heilige Liturgie van Johannes Chrysostomos”, de symboolwereld van de iconen, de bouwkunst en de kloostertraditie van o.a. de monnikenrepubliek Athos.

2 April – Kledingactie voor mensen in Nood

Meestal wordt voor begin april gekozen voor deze actie. Nadere mededelingen hierover zullen ook verschijnen in het NieuwSblad, op het mededelingenbord bij de kerk en op de kerkwebsite. Contactpersoon: Beppie Govers – 0318-414850.

De stichting Mensen in Nood (Sams kledingactie) houdt zaterdagmorgen 2 april van 9.00 tot 11.00 uur weer een kledinginzameling in Bennekom. De inzameling wordt gehouden op het plein van onze kerk. De opbrengst gaat deze keer nogmaals naar de schoolkinderen in Oeganda, (dit was ook het project in het najaar 2021) om hen -na corona- weer terug naar school te kunnen laten keren.

Welke kleding kunt u inleveren:
* Kleding ( broeken, shirts vesten overhemden, etc.)
* Ondergoed of lingerie
* Schoenen
* Tassen en accessoires
Wij ontvangen uw kleding graag schoon en in redelijke staat. (Géén speelgoed, knuffels of beddengoed). Wel graag in gesloten plastic zakken brengen.
Draagt u ook een steentje bij?
Informatie bij Beppie Govers, tel: (0318)414850.

 

Woensdag 13 april – verrassing

En dan hebben we nog een verrassingsuitje! Dat hebben we na deze intensieve jaren wel verdiend! Woensdag 13 april nodigen we jullie graag uit voor een gezellige lunch op de Panoramahoeve in Bennekom. Gezellig met z’n allen bijkletsen!
Voor een bedrag van € 7,50 mogen jullie genieten van 2 drankjes en een lekkere pannenkoek of poffertjes naar keuze (pannenkoek met max. 3 toppings). De rest betalen wij!
Iedereen is welkom vanaf een uur of 11. Aanmelden en direct betalen kan via de link die in de email-nieuwsbrief staat. (verzenddatum 2-3-2022).

Maandag 9 mei – Slotavond

De slotavond met “Apenstaartje”: Zij verzorgen voor ons een vrolijk programma met sketches, poppenspel, accordeonmuziek en verhalen.