Activiteitenkalender

Activiteiten Informatie

 • ma
  23
  mei
  2022

  Lezing over Titus Brandsma door Peter Nissen

  19:45 uur

  Johannes de Doperkerk, Bergstraat 17, 6701AB Wageningen.

  Op maandagavond 23 mei komt de briljante spreker Peter Nissen, vijfvoudig hoogleraar, in Wageningen vertellen over Titus Brandsma.
  U bent van harte welkom. Vanaf 19.45 uur is er koffie en thee, om 20.00 uur begint de lezing in de Johannes de Doperkerk, Bergstraat 17, 6701AB Wageningen.

  Peter Nissen is hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is regelmatig te zien op televisie als commentator op zaken die met de Katholieke Kerk te maken hebben. Hij is de eerste spreker in het Titus Leerhuis Wageningen.

  meer uitleg:

  TITUS BRANDSMA: DE MOED VAN EEN BESCHEIDEN MENS

  Op 15 mei wordt de Nijmeegse hoogleraar en pater karmeliet Titus Brandsma door paus Franciscus heilig verklaard. Hij werd op 26 juli 1942 door een injectie in het concentratiekamp Dachau om het leven gebracht. In januari van dat jaar was hij door de Duitse bezetter opgepakt omdat hij de redacties van katholieke kranten had aangemoedigd niet mee te werken aan NSB-propaganda. Via de strafgevangenis in Scheveningen, het kamp Amersfoort en de strafgevangenis in Kleef kwam hij in Dachau terecht, waar hij zwaar werd mishandeld.
  Als iemand heilig wordt verklaard, kan al snel het idee ontstaan dat die persoon in alle opzichten volmaakt is. Maar Titus Brandsma had ook zijn beperkingen. Wie was deze man, die vanaf de oprichting in 1923 bijna twintig jaar hoogleraar was van de Nijmeegse universiteit? Waar stond hij voor?

  Peter Nissen zal in zijn lezing het levensverhaal van Titus Brandsma volgen: zijn jeugd en opleiding, zijn studie bij de karmelieten en in Rome, zijn werkzaamheid in Oss en Nijmegen, en de vele terreinen in wetenschap, kerk en samenleving waarop hij van betekenis was.
  Peter Nissen is hoogleraar kerkgeschiedenis, spiritualiteitsstudie en oecumenica geweest aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  Het is voor de organisatie van belang om te weten hoeveel mensen er komen. Als u van plan bent om te komen, wilt u dit dan laten weten aan Joost IJsselmuiden: joostijss@gmail.com of 0630.784 209.

  Het Titus Leerhuis Wageningen vervolg: 
  De tweede spreker in het Leerhuis is (prof.) Erik Borgman. Hij komt op maandagavond 27 juni vertellen over paus Franciscus. Het opiniemagazine Vrij Nederland selecteerde hem als een van de meest scherpzinnige denkers van Nederland. Lezers van dagblad Trouw verkozen hem tot een van drie meest inspirerende theologen.