Bijzondere cantorviering met solisten (21-07-2024)

geschreven door Janneke Postma

Op zondag 21 juli 2024 is er een bijzondere viering in onze Kerk aan de Heelsumseweg 1 te Bennekom. Aan deze cantorviering werken naast voorganger Diny Booyink, vier solisten mee van het Euregio Vocalisten Concours, gehouden in het Akoesticum te Ede.
Het gaat om een gezamenlijk Duits-Nederlands project waar op twee dagen in maart audities waren. Ongeveer 30 kandidaten brachten elk 3 liederen te gehore, die beoordeeld werden door een vakjury van docenten van het conservatorium te Keulen. Aan het eind van de tweede dag werd bekend gemaakt wie er geselecteerd waren voor een Vocal Workshop van een heel weekend in Heek, Duitsland. Tot mijn grote vreugde behoorde ik tot die selectie.
Een pittig weekend in Heek volgde. Lange dagen waarin heel hard en serieus gewerkt werd om een goed lopende show op te zetten. Twee optredens volgden het weekend erna, één in het Akoesticum en één in Heek. Een fantastische groep zangers met prachtige stemmen.
Eenmaal thuis ontstond bij mij het idee om de cantorviering tot iets bijzonders te maken door het op te luisteren met liederen van mijn mede-vocalisten en met Wendy, alt uit het Gemengd koor waar ik sopraan zing. Diny Booyink, de voorganger, was gelukkig ook meteen enthousiast.
In de viering zingen de vocalisten op momenten waar de mensen in de kerk meestal niet meezingen. Gebruikelijk wordt er op die plaatsen een mooi koorstuk ten gehore gebracht. Uiteraard zijn de overige liederen dusdanig gekozen dat de mensen in de kerk wel mee kunnen zingen.

  • Voor aanvang van de viering zingen Wendy Beukema en Janneke Postma: Sontagsmorgen van Mendelsohn.
  • Tussen e lezingen uit het Oude Testament en Nieuwe Testament zingt Ilse van Griensven: Halleluja van Lennart Cohen.
  • Na het Evangelie zingt William Finders: My Personal Jezus, bekend van Johnny Cash.
  • Vervolgens zingt Rachel Westerveld na de voorbeden: Bist Du bei mir van Bach.
  • Na de communie uitreiking zingt Ilse van Griensven: Ave Maria van Gounod met een Engelse tekst die heel actueel is momenteel.
  • En we sluiten af met Janneke Postma en Wendy Beukema die de Irish Blessing van Chilcott zingen.
  • Xander Postma is de begeleider.

U bent van harte welkom.
Janneke Postma