Eerste Paasdag – verslag

Adri van Dijk voor de laatste keer onze voorganger op Eerste Paasdag

verslag door Hans Wilmink /PR-groep

De viering van Eerste Paasdag was al in het begin van de Goede Week volgeboekt. Een eucharistieviering met ARSIS en Adri van Dijk als voorganger, met de titel: ‘Sta Op’. ARSIS zong prachtig de acclamatie ‘Licht voor ons uit’ en na het welkom ‘Gewoon beginnen’: geloven in wie je bent en iemand durven zijn, moed krijgen, geloven in wat je doet en beginnen in het klein. Vervolgens de tekst ‘Wie ben ik?’: over vertrouwen krijgen of hebben in jezelf, over leven naar het voorbeeld van Jezus, leven met je hart en er durven zijn. Adri ging in zijn overweging in op de kracht die de vrouwen lieten zien, door er te zijn bij het graf van Jezus. Ook zij lieten zien wat leven naar het hart is: niet terugdeinzen voor gevaren, maar doen en aanwezig zijn. De apostelen waren niet aanwezig.

Het was een bijzondere en een heel inspirerende viering. Daarbij was dit voor Adri van Dijk, die al heel veel jaren voorgaat in onze kerk, de laatste viering in onze geloofsgemeenschap. Na de mededelingen nam Peter Wijngaard, namens onze geloofsgemeenschap, het woord en richtte zich tot Adri. Hij ging in op Adri’s levensloop, zoals beschreven in Titus Breed, en zei vervolgens: “…… Wij hebben u leren kennen als een aimabel persoon.. met een mooie stem trouwens. Ik heb net nog zitten te luisteren: het is een mooie zachte stem die neigt tot luisteren en waar, ja, zo nu en dan ook wat zinnigs uitkomt, maar ook wel een mensenstem. Ja, u bent een mensenmens. Misschien een vreemd woord, maar u bent een aimabel persoon met een vleugje humor. Ik denk dat dat ook belangrijk is, een vleugje humor. U heeft zich wel eens verwonderd: ‘waarom komen mensen zo graag naar mijn vieringen?’ Ik denk dat dat er wel mee te maken heeft. U bent een vrolijk mens, een vriendelijk mens… misschien kunt u ook wel eens chagrijnig zijn, maar dat heb ik nog nooit gezien. Wij willen u toch iets meegeven. Het is Pasen, Goede Week, afscheid nemen, een beetje sterven. U hebt een keer gezegd: ‘afscheid nemen is toch een beetje sterven’. Wij zitten nu een beetje in de stervensfase, nu u weggaat, maar aan de andere kant, Pasen is tijd van licht, en daarom willen wij iets meegeven dat het licht weergeeft.”

Adri kreeg vervolgens een mooie kaarsenstander voor de paaskaars met daarbij de paaskaars van 2020! Adri was enorm blij met dit cadeau en verzekerde ons dat hij wel best ruim woont en een goede plek voor deze kaars heeft. Hij bedankte de geloofsgemeenschap vervolgens voor het enorme plezier dat hij beleefde wanneer hij in Bennekom voorging.

Hans Wilmink