Liturgie 2 november – Allerzielen + verslag

De Allerzielenviering van 2 november was alleen toegankelijk voor nabestaanden. Daarom is de viering opgenomen.
De liturgie van de allerzielen-viering vindt u hier, de opname is terug te kijken via het MVR-YouTube kanaal.

Verslag 

Kerk open voor gedenken
De viering ter nagedachtenis aan alle overledenen op de avond van Allerzielen werd altijd druk bezocht. Een mooie viering altijd, waar stilgestaan wordt bij alle overledenen in het jaar en alle mensen die je liefhebt. Een moment van gedenken, herinneringen ophalen, maar ook kracht halen uit je verbonden voelen met hen die dicht bij je stonden en heengegaan zijn.
Dit jaar was het anders. Er konden niet meer dan 30 mensen in de kerk, dus werd de Allerzielen-viering een besloten viering. Alleen voor hen die in dit jaar afscheid hebben moeten nemen van hun geliefde. Wat kan je dan nog extra doen? De pastoraatsgroep kwam met het idee om de kerk in de middag open te stellen voor mensen die een kaarsje willen opsteken en bidden. Maar is de maandag, de dag van Allerzielen, daar wel geschikt voor? Dus werd er voor gekozen om de kerk op zondag, 1 november, open te stellen. Van 14:00 tot 17:00 uur. Ik had de eer om de eerste helft van die middag parochiewacht te zijn. De andere helft werd gedaan door José van der Meulen.
Ik had het bord van de parochiewacht nog maar net buiten gezet of er kwam al een mevrouw, die graag een kaarsje wilde opsteken. Ik ging terug naar de Torenzaal en keek wat er te lezen viel. Er is voldoende lectuur aanwezig, dus dat kwam goed. Na een poosje kwam de mevrouw bij me binnen en zei: ‘Wat goed dat jullie de kerk open hebben! Ik vond het heel prettig, dank jullie wel!’. Ik was toch wel wat overrompeld, had dit niet verwacht. Het blijkt toch maar weer dat er enorme behoefte is aan bezinning en rituelen om je gevoelens een plek te geven. Daarna liep het door. Mensen druppelden binnen, soms met z’n drieën, staken kaarsen op, baden en gingen weer naar huis. Kortom, de kerk openstellen was een heel goed besluit. Er was een enorme behoefte aan.
Hans Wilmink