Inspiratie-avond over meer bloemen en bijen in Bennekom

* * * De avond over meer Bloemen en bijen in Bennekom wordt tot nader order uitgesteld * * *

Voor het vastenproject ‘Lopend Vuur’ organiseert de geloofsgemeenschap Bennekom samen met Bloemrijk Bennekom op dinsdag 24 maart a.s. een inspiratie-avond over meer bloemen en bijen in Bennekom.

Tuinen met een ruime variatie aan bloemen zijn oases voor vlinders en wilde bijen. Tijdens de inspiratie-avond zal een aantal korte presentaties gegeven worden over hoe de biodiversiteit in Bennekom kan worden versterkt en is er een informatiemarkt met praktische tips voor het inrichten van een eigen stukje natuurtuin. De inspiratie-avond wordt gehouden in de Maria Virgo Regina kerk te Bennekom en begint om 20:00 uur. De kerk is vanaf 19:30 open. De toegang is vrij.

De biodiversiteit – de verscheidenheid aan soorten in de natuur – staat onder druk. Uit onderzoek is gebleken dat de insectenstand in Europa in de laatste 30 jaar met maar liefst 70% is afgenomen! Het gaat daarbij ook om mooie en nuttige insectensoorten die onder meer een belangrijke rol spelen bij het bestuiven van bloemen en gewassen, en daarnaast voedselbron zijn voor vogels en veel andere dieren. Gelukkig neemt de bewustwording over het belang van biodiversiteit toe. Zo hebben diverse organisaties in 2018 een deltaplan biodiversiteitsherstel opgesteld met actiepunten om het tij te keren. Ook de gemeente Ede heeft een ambitieus biodiversiteitsprogramma met de titel “Samen sterker met Natuur”. Het bewonersinitiatief Bloemrijk Bennekom wil daarom graag meehelpen om een deel van Bennekom om te vormen tot duurzaam vlinder- en bijenlandschap. In 2019 is de eerste stap gezet door de tuin van de katholieke kerk in Bennekom om te vormen tot natuur- en bezinningstuin.

Tijdens de inspiratie-avond zal Titia Wolterbeek, directeur van de Vlinderstichting, vertellen over het belang van biodiversiteit en het beschermen van het leefgebied van wilde bijen en vlinders. Bloemrijk Bennekom zal een korte presentatie geven over het project om de tuin van de katholieke kerk om te vormen tot natuur- en bezinningstuin. Daarna is er een informatiemarkt met diverse standjes waar vooral veel praktische informatie gegeven wordt hoe bewoners van Bennekom zelf een steentje bij kunnen dragen, bijvoorbeeld door het bij- en vlindervriendelijk inrichten van hun eigen tuin.