Wereldmaaltijd – interessante avond over voedselverspilling

Op 16 oktober kwamen 28 mensen naar de parochiezaal om samen te eten. Aanleiding was de Wereldvoedseldag. Sinds 1980 wordt wereldwijd op die dag aandacht besteed aan de honger in onze wereld. Sinds vier jaar organiseert de oecumenische werkgroep sobere maaltijd ook een wereldmaaltijd in Bennekom.
Na een kort welkom legde Nicole Bischoff uit wat een wereldmaaltijd precies is. Het is geen maaltijd uit Afrika, Zuid-Amerika of Indonesië, maar een berekening van wat een mens op onze aarde zou kunnen eten per dag, als we het eerlijk zouden delen. Die berekening wordt om de paar jaar uitgevoerd met behulp van de cijfers van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). De lijst van ingrediënten kunt u vinden op de website www.wereldmaaltijd.nl.
Tussen de verschillende gangen vertelde Nicole dingen rond dit thema. Wist u dat in 2007 op onze aarde voedsel werd geproduceerd voor 12 miljard mensen, terwijl er 7 miljard op dat moment op onze aarde woonden. Toch leden 825 miljoen mensen honger en stierven 36 miljoen aan de gevolgen daarvan. Dat is gelijk aan twee keer de Nederlandse bevolking!
De bezoekers van de maaltijd kregen als opdracht de vraag mee, waarom dat zo is en wat eraan veranderd zou kunnen worden.
Na een kort gebed door Hans Egberts begonnen we met de maaltijd. Tussen het voorgerecht (bieten¬soep met appel en knolselderij) en het hoofd¬gerecht (rijst, haver en gerst met bloemkool, tomaten, kikkererwten en kokosmelk) zorgde Leni Muilwijk voor enige ontspanning. We luisterden naar het lied “Mien toentje” van Ede Staal. Voor het betere begrip had zij een vertaling van het Gronings liedje uitgedeeld en las Don Barten ons de tekst in het Gronings voor. Dit lied zorgde ook voor een kort gesprek rond het hebben van en zorgen voor een moestuin.
Na het hoofdgerecht kwam een deel van de oplossing van de boven gestelde vraag. De voedselverdeling, klimaat, oorlog, consumptie van vlees zijn de meest bekende redenen voor de honger in onze wereld, maar een zeer belangrijke oorzaak is de voedselverspilling!
Alleen in Nederland wordt jaarlijks 9,5 miljard kg voedsel weggegooid, daarvan komt 20% niet eens in de winkel omdat het afgekeurd wordt door de afnemer. 10% gaat verloren bij de voedings-industrie, 5% bij de supermarkten en 25% bij de horeca. De toppers zijn echter wij consumenten, die 40% van al het weggegooide voedsel op hebben staan. Dat is per persoon 120 kg per jaar! Iedereen denkt natuurlijk meteen, ja maar ik gooi echt niet zoveel weg. Uit onderzoek blijkt dat 80 % van de mensen zijn gedrag qua voedselverspilling zwaar onderschat. We kunnen er dan ook vanuit gaan dat een ieder van ons meer weggooit dan hij denkt.

Wat kunnen we hieraan doen? Minder verspillen!
En hoe doe je dat?
Hier wat tips:

  • Te gebruiken tot (TGT) is een datum voor verse producten, maar ingevroren kan het nog een tijd langer mee. Dus als je vlees hebt op de datum TGT, stop het in de vriezer als je op die dag geen mogelijkheid ziet het te eten. Dat geldt ook voor groente en brood
  • Tenminste houdbaar tot (THT) is een datum voor houdbare producten zodat de fabrikant na die datum niet meer aansprakelijk kan worden gesteld. Deze datum kan dus zonder risico maanden tot soms jaren overschreden worden. Een pot bonen is een goed voorbeeld. Pas als de deksel naar beneden geduwd kan worden en er dus lucht in de pot is gekomen moet je de pot weggooien. De meeste producten kunnen nog ver na de THT datum gebruikt worden!
  • Gebruik je verstand, neus en ogen voordat je een product afkeurt.
  • Koop slechts dat wat je echt nodig hebt, een boodschappenlijst kan je daarbij helpen.
  • Zet de koelkast niet helemaal vol, dan zie je beter wat je wel of niet hebt.
  • Vraag kleinere porties bij de horeca of neem een bakje mee om de rest mee naar huis te kunnen nemen.
  • Koop minder verse producten buiten hun seizoen, maar blik, pot of ingevroren producten, het is toch niet voor niks uitgevonden!
  • Gebruik resten van maaltijden de volgende dag of vries ze in.
  • Breng overtollig voedsel naar mensen die het nodig hebben, voorbeelden zijn samen eten, app met overschot voedsel (Amerikaans initiatief).

Met nieuwe voornemens gingen we over tot het toetje (slagroom met port). Hierna sloten we de maaltijd af met een gebed en werden de kweeperen, die Leni over had, onder de bezoekers verdeeld.
De collecte, die ook dit jaar weer voor de voedselbank was bestemd, leverde 192 euro op. Een mooi resultaat!
We vonden het een geslaagde avond; wil je er volgende keer ook bij zijn?
Geef dan je email-adres door aan Nicole Bischoff (nicolebischoff@telfort.nl). Dan wordt je persoonlijk uitgenodigd.
Oecumenische werkgroep sobere maaltijd